Hrvatski radio

Radio Zadar

LAG-u Laura 11 i pol milijuna kuna

28.02.2017.

13:41

Autor: Anita Perica/Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ministarstvu poljoprivrede ovih su dana potpisani ugovori o dodjeli 463 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja lokalnim akcijskim grupama. Među 54 LAG-a koji će do 2020. godine distribuirati dio toga novca prema poljoprivrednicima i razvoju ruralnih sredina je i LAG Laura iz Zadarske županije.

LAG Laura inače je i predstavnik svih lagova iz Hrvatske u ENRD mreži - eurospkoj mreži za ruralni razvoj. U LAG-u Laura ne kriju velika očekivanja od provedbe ovoga projekta.

LAG-ovi najbolje znaju stanje i mogućnosti na svojemu području:

       Mi smo posljednjih godina radili analize gdje točno trebamo usmjeriti sredstva kako bi izazvali najbolji efekt, to i jest smisao uopće LAG-a „odozdo prema gore“ što znači mi smo na terenu prepoznali gdje najbolje uložiti sredstva i na temelju tih analiza ćemo i rasporediti sredstva i raspisivati natječaje - ističe Ivan Čupić voditelj LAG-a Laura kojemu je dodijeljeno 11 i pol milijuna kuna: 

       A natječaj će ići najvećim dijelom za male poljoprivrednike, mlade poljoprivrednike, ruralni turizam i infrastrukturu.

Radoslav Bobanović, poznati ekološki poljoprivrednik i predsjednik LAG-a Laura, nimalo ne dvoji da će dodijeljena sredstva pomoći i u zadržavanju mladih ljudi:

       Svaka kuna ili svaki euro ili svaka lipa koja dolazi u ovaj prostor je pomoć ovom prostoru da se ovdje dobije jedna nova dodana vrijednost. Zamislite ako jedan mladi poduzetnik koji kreće u onim mjerama kako mu je to omogućeno koji kreće dobiva 15 tisuća eura. S tih 100 tisuća kuna ako je on stvorio jednu površinu na kojoj će dobro obrađivati ili je zasadio na toj površini određenu kultutu koju će kasnije prodavati našem tržištu itd. pa jesmo li dobili dodanu vrijednost, jesmo li dobili mogućnost novog radnog mjesta?

Od osnutka 2009. godine LAG Laura radi na razvoju ruralnog prostora na području Biograda i Benkovca. Do danas je kao partner, suradnik ili nositelj ovaj LAG sudjelovao u pripremi ili provedbi više od 120 projekata ukupne vrijednosti veće od 20 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.