Hrvatski radio

Radio Zadar

Lakše s ovcama i maslinama, nego s ministarstvima i birokracijom

09.09.2019.

12:58

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Na zadarskom Forumu se do srijede održava sajam Proizvodi hrvatskog sela. Ovih dana Zadrani i turisti mogu, stoga, do proizvoda koje ne mogu naći u trgovinama, ali prilika je to i da se na jednom mjestu čuju problemi s kojima se susreću OPG-ovci iz čitave Hrvatske.

Ovih dana je na Forumu Hrvatska u malom. Štand do štanda i pokrivena je gotovo čitava zemlja. A OPG-ovci sa svih strana s istim problemima i izazovima. Mada svi složni da im ovaj i slični sajmovi znače mnogo u poslovanju:

Sajmovi jako pridonose tome da imamo gdje prodati svoje proizvode.

Kaže to pčelar Dario Dješka iz Osijeka. Na njegovom štandu najviše meda, ali otkriva i korist cvjetnog praha - javnosti mahom nepoznatog proizvoda:

Bogat je mineralima i vitaminima i pomaže u jačanju imuniteta. Tako da je dobar kao preventiva i u borbi protiv bolesti.

OPG Žugec iz Svete Nedelje nudi proizvode od aronije, ali ističu - stanje na tržištu je loše, a prstom upiru u uvoz:

Neki imaju 200 grmova, a naprave soka kao ja s dvije tisuće sadnica. Kupi iz Poljske nekvalitetnu robu, smrznutu deset godina, a prodaje je kao frišku.

Kritike i na račun Ministarstva poljoprivrede:

Ja mislim da je njima i cilj uništiti male OPG-ove tako da mogu dalje manipulirati s ljudima.

OPG Mirjenko Mrakovčić s Krka primarno se bavi ovcama i maslinama. I to im nije najteži dio posla. Najteža je birokracija, kaže gospođa Vesna:

Ministarstva i sve te institucije, papirologija i birokracija... A što se tiče posla s ovcama i maslinama, to ide najlakše. Ali sve ovo drugo koči i oni općenito usporavaju maloga seljaka.

A pored OPG-ovaca s prehrambenim proizvodima, nađe se u Zadru ovih dana i rukotvorina od drva masline. Radi ih poznata Pirovčanka Mirjana Kukrić koja nagrade i priznanja dobiva gdjegod stigne. Dalmatinska suza je posljednja u nizu njezinih atrakcija:

Dobila sam za ogrlice zlatnu medalju za dizajn. To je kombinacija alpake meksičkog srebra i masline. Stilizirana je u obliku, ja sam joj dala naziv dalmatinska suza. Zašto suza? Oko same te masline radile su generacije i generacije ljudi, obrađivali su je i tu je proliveno i tužnih i sretnih suza.

Zlatnu medalju zaslužuje i sajam Proizvodi hrvatskog sela. U 18 godina postojanja diljem Hrvatske je u sklopu njega izlagalo više od pet tisuća proizvođača, a posjetilo ga je preko 400 tisuća ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.