Hrvatski radio

Radio Zadar

"Lažni" policajac prevario ženu i uzeo joj novac

12.11.2021.

09:24

Autor: HRT Radio Zadar

Sanjin Strukic/PIXSELL, ilustracija

Sanjin Strukic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Jučer je policija zaprimila prijavu od 68-godišnjakinje kako ju je tijekom dana nazvao muškarac koji se lažno predstavio kao policijski službenik te je naveo da ode u banku i podigne novac, nakon čega je novac predala nepoznatoj muškoj osobi.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, a Policijska uprava zadarska ponovno poziva građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.

Posebno ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka.

Također članove obitelji savjetujemo da o opasnostima koje vrebaju upoznaju svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja, te najčešće postanu žrtve raznih prijevara.

 Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

• ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
• ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
• nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
• zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
• ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć.
Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.