Hrvatski radio

Radio Zadar

Legalizacija će zapošljavati ljude

23.07.2013.

16:49

Autor: S.Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Nadam se kako će većina zahtjeva za legalizaciju biti riješena do kraja 2015.-e godine, a kako je riječ o obimnom poslu, stručne službe u gradovima i županijama morat će se povećati", kazala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš danas u Zadru

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je danas o načinu i tempu rješavanja legalizacije razgovarala sa županom Stipom Zrilićem, dogradonačelnikom Zadra Ivicom Vlakićem te pročelnicima stručnih službi. ...

"Broj zathjeva na području Zadarske županije je oko 53 tisuće, na području grada Zadra 14 tisuća dakle zaprimljeno je ukupno 67 tisuća zathjeva. Zadarska županija i grad Zadar kroz sljedećih mjesec dana odnosno negdje do kraja kolovoza trebaju sagledati koje su mogućnosti i kapaciteti i da onda zapravo od jeseni krenemo žestoko raditi. Ideja i želja je da u legalizaciji participiraju i nezaposleni, da aktiviramo i ljude s biroa jer ocjenjujemo da su to ipak poslovi koji se mogu raditi i sa srednjom i sa višom stručnom spremom..."

Smatra li ministrica Mrak Taritaš  da je Zadarska županija i dalje najlošija u rješavanju zahtjeva za legalizacijom kako je to prije nekoliko mjeseci izjavio njezin prethodnik Ivan Vrdoljak ili je u međuvremenu promijenila mišljenje – jedno je od pitanja koje su ministrici postavili novinari. Situacija je sad drastično drugačija odgovorila je ministrica…

 " Grad Zadar se ekipirao i pojačao u posljednje vrijeme broj riješenih predmeta, to isto je učinila i Zadarska županija i čak osnovala poseban odjel koji se bavi legalizacijom. Zaista se pokazao veliki pomak, ja sam u nekoliko navrata korstila primjer Zadarske županije kao primjer županije koja je svoj ured organizirala i izašla ususret građanima da što prije dobiju legalizaciju" - odgovorila je ministrica Mrak-Taritaš.

"Sada otprilike znamo gdje jesmo i moramo sada zajednički iznaći što bolja rješenja kako bismo  što veći broj predmeta riješili u što kraćem vremenu"istaknuo je župan Stipe Zrilić, dodajući da po sadašnjim kapacitetima odjel godišnje rješava nešto više od  7000 zahtjeva, što bi značilo da bi ove predmete riješili za 7 godina.  "Zbog toga i radimo ovaj svojevrsni "akcijski plan" i zbog toga ćemo raspisati natječaje kojim ćemo nadopuniti kapacitete odjela koji radi na legalizaciji. No, ja ne znam tko će se sve javiti i kojeg profila tako da je trenutačno nemoguće procijeniti kada ćemo dovršiti cijeli posao" – istaknuo je župan Zrilić. 

Ministrica Mrak Taritaš je u protekla dva tjedna obišla već desetak hrvatskih županija da bi se upoznala s tijekom legalizacije, samo danas su planirana 4 ovakva skupa – u Splitu, Šibeniku, Zadru i Gospiću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.