Hrvatski radio

Radio Zadar

Legendarni tvorac video igara otvorio Infobip i otkrio trebaju li se programeri bojati umjetne inteligencije

18.09.2023.

14:40

Autor: Filip Buzov

Infobip

Infobip

Foto: fb / /

U Zadru je počela međunarodna konferencija Infobip Shift koja okuplja tisuće sudionika iz područja informacijskih tehnologija iz Hrvatske i svijeta. Prilika je to za sklapanje novih poslova, ali i za aktualnu raspravu o umjetnoj inteligenciji i njezinom utjecaju na tu industriju. Je li i tu prisutan strah od preuzimanja posla, o tome nam je svoje mišljenje dao i legendarni američki dizajner videoigara - John Romero, najzvučnije ime ovogodišnje konferencije.

U ime organizatora, već treće izdanje INFO BIP-a u zadarskoj sportskoj dvorani Višnjik približila nam je Mirna Opolcer; "Očekujemo pet tisuća posjetitelja,,naše primarni posjetitelji su uvijek developeri, tu je sedam pozornica, cijeli start - up gdje ih nastojimo podržati i povezati sa investitorima". 


Svake godine novi izazovi u IT industriji za Izabela Jelenića, tehničkog direktora i suosnivača naše glasovite tvrke INFOBIP - nema sumnje koja je glavna. 

Pa svakako AI , umjetna inteligencija, to je nešto što je tu, prožima sve elemente, ne možemo ju izbjeći ni u svakodnevnom životu.

Izabel Jelenić, tehnički direktor i suosnivač tvrke INFOBIP

Osječka tvrtka Orqa prepoznata je u svijetu po proizvodnju dronova - otkriva nam njihov predstavnik Mislav Kvesić koji na spomen umjetne inteligencije kaže.

Mi smo znači jedina kompanija na svijetu, a koja je izvan Kine, koja proizvodi sve komponente potrebne za dronove i cijeli taj tehnološki blok. A što se tiče umjetne inteligencije ona može biti izvrstan alat koji nam pomaže da budemo učinkovitiji , da neke možda dosadnije poslove prebacimo na AI, a uvjeren sam kako ona neće nikad moći zamijeniti tu ljudsku kreativnost.

Mislav Kvesić, tvrtka Orqa

Njegovo mišljenje možda ima i najveću težinu - on je jedan od začetnika videoigara kakve danas poznajemo - riječ je o tvorcu igre DOOM - Johnu Romeru koji je svojim predavanjem i otvorio konferenciju. 


Nitko nije previše zabrinut zbog AI-a, svi koji razmišljaju hoće li sutra izgubiti posao, trebaju zapravo usmjeriti energiju i znanje kako što bolje iskoristiti AI , on je tu da pomogne.

John Romero, legendarni tvorac FPS igara

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.