Hrvatski radio

Radio Zadar

Letio pa zapeo

07.06.2015.

09:35

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer u 15.30 sati HGSS Stanica Gospić primila je poziv za pomoć. Radilo se o paraglajderu koji je poletio sa vrha Visočice, no zbog tehničkih problema s krilom izgubio je kontrolu i sletio na krošnju visokog stabla te ostao bespomoćno visiti u zraku 30-ak metara od zemlje.

Nasreću, kolege letači koji su bili s njim vrlo brzo su ga locirali i došli do njega i na taj način olakšali posao spašavateljima što se tiče pronalaska unesrećenog jer se radilo o teško prohodnom terenu i gustoj šumi.
S obzirom da je drvo na kojem je paraglajder zaglavio bilo vrlo visoko, široko, glatko i bez grana bilo je pravo umijeće doći do njega. Spašavatelj se improviziranim tehnikama popeo do paraglajdera i pritom se dobro namučio, poručuju iz HGSS-a.


Nakon izrade sidrišta i osiguranja, prerezali su „linije“ krila i paraglajder je sigurno spušten na tlo. Uz ovu nesreću, prava je sreća da je letač prošao bez ozlijeda i da je krošnja stabla izdržala do dolaska spašavatelja. Samo nekoliko metara pored nalazi se vrtača, a samo slijetanje u nju ne bi sigurno završilo nimalo ugodno.
Akcija je završila u 19 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.