Hrvatski radio

Radio Zadar

09:25 / 25.07.2017.

Autor: Žana Morović Rudić

Liberalizacija vodičke djelatnosti je vulgarizacija turizma i naše baštine

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra ističe rok za primjedbe, prijedloge i komentare novog Zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se omogućava rad stranih turističkih vodića. Našima smeta što će im posao uzeti stranci, koji porez plaćaju vani,a upozoravaju da su oni jako loši interpretatori naše povijesti i kulturne baštine.

Prijedlogom novoga Zakona značajno se liberalizira certificiranje te djelatnosti koja je, smatraju ključna za doživljaje gostiju u našim turističkim odredištima. Profesor na odjelu za turizam zadarskoga Sveučilišta i turistički vodič Vinko Bakija upozorava na lošu praksu i predlaže da se strani vodići educiraju u našoj zemlji.

Navodi primjer:
"U crkvi sv. Donata jedan uglađeni gospodin, vodič iz Italije petnaest minuta svojoj turističkoj grupi priča o Rimu. Ja nigdje nisam pročitao da je biskup Donat boravio u Rimu"

Također, još jedan slučaj:
"U Ninu kod Grgura čekao sam da grupa koja je stigla prije moje završi razgled i čujem kako turisti pitaju vodiča očito stranca - 'Kakvo je pismo na postamentu spomenika? - on odgovara za našu glagoljicu - 'To je isto kao u Grčkoj ili Srbiji"

Posebno su strani turistički vodiči neupučeni kada je u pitanju novija hrvatska povijest
"Domovinski rat tumači se kao građanski rat na prostoru ex Yu. To je nedopuistivo"

Profesor na odjelu za turizam zadarskoga Sveučilišta i turistički vodič Vinko Bakija naglašava kako nema ništa protiv da vodiči iz inozemstva vode grupe, ali uz prethodnu edukaciju, jednako kao što naši vodiči imaju županijske licence, pa vodić iz Zadarske ne može interpretirati u Zagrebu.

"Dakle, nemamo ništa protiv da vode grupe ali neka se educiraju i to ne u svojoj zemlji nego kod nas. Jednako kao što profesor povijesti ne može predavati taj predmet u našoj školi. Slično vam je i s turističkim vodičima. Ovo što se predlaže je vulgarizacija turizma u Hrvatskoj"

Magistar Bakija smatra kako predložene zakonske odredbe nemaju veze sa europskim zakonodavstvom nego turističkim korporacijskim sektorom koji želi uštedjeti. Ali na štetu naše kulturno povijiesne baštine.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.