Hrvatski radio

Radio Zadar

Gradonačelnik Dukić: "Početkom godine kreće natječaj za nabavku LA , jedan dolazi u Zadar"

29.12.2022.

11:41

Autor: SJM-TP

Konferencija za novinare u Ligi protiv raka Zadar

Konferencija za novinare u Ligi protiv raka Zadar

Foto: M. Brkljačić / Radio Zadar

U zadarskoj Ligi protiv raka danas je upriličena primopredaja donacije OTP banke namijenjene obuci medicinskog osoblja koje sudjeluje u liječenju onkoloških pacijenata.  Zadarski gradonačelnik Branko Dukić, ujedno presjednik Lige za borbu protiv raka Zadar pojasnio je na koji način će se donacija iskoristiti:


Edukacija za potrebe onkoloških liječenja je jako zahtjevna i iziskuje puno vremena i novca, postdiplomske tečajeve, tečajeve na razini novih tehnologija. Mlade liječnike tu treba pogurati, oni će obavljati visokosofisticirane zahvate - kazao je Dukić.O akciji Lige za kupnju linearnog akceleratora Dukić je rekao : Nedavno sam razgovarao s državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva- natječaj za 4 LA je gotov, trebao bi biti pušten, ja vjerujem da će ići početkom godine. Imamo i radove na Dnevnoj bolnici, trebali bi biti do proljeća gotovi. Nabavka LA neće biti odmah u mjesec dana, to nije aparat koji je odmah gotov, Zadar će dobiti jedan LA , vjerujem u idućoj godini da će doći. Bunker za njega u Dnevnoj bolnici je spreman - kazao je još Dukić.


Što se tiče novaca na računu Lige protiv raka Zadar : Mi tu imamo 2 milijuna 533 tisuće 914 kuna , a s obzirom da Vlada kupuje LA, ta sredstva će se utrošiti u dodatnu opremu i edukaciju liječnika. S dodatnom opremom LA bi sveukupno trebalo biti vrijedan 25 milijuna kuna - rekao je zadarski gradonačelnik.  
S primopredaje donacije u zadarskoj Ligi protiv raka

S primopredaje donacije u zadarskoj Ligi protiv raka

Foto: M. Brkljačić / Radio Zadar

Dr Luka Matak ,subspecijalist ginekološke onkologoije, član predsjedništva Lige protiv raka zahvalio je na donaciji :

Ovakve donacije omogućavaju nesmetan razvoj liječnika i uzimajući u obzir da se ovdje radi o onkološkim pacijentima, vjerujem a ćemo na tom tragu i potrošiti ovu vrijednu donaciju. Kako se sada oprema Onkološki centar i kako Liga jednim dijelom pomaže i nabavku linearnog akceleratora, rad na tom uređaju zahtjeva dodatnu stepenicu edukacije pa smo donaciju namijenili za to - kazao je dr Matak na konferenciji za novinare. 

Gradonačelnik B. Dukić na konferenciji Lige protiv raka

Donaciju vrijednu 50 tisuća kuna uručio je Ivan Šimičević, član Uprave OTP banke zadužen za digitalne i operativne poslove:  

Smatramo da smo dio zajednice u kojoj živimo i radimo, pokušavamo gdje god možemo pomoći tu zajednicu u kojoj rade naši kolege i prijatelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.