Hrvatski radio

Radio Zadar

Liječe i voze sto na sat

19.08.2015.

15:07

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Biti medicinska sestra u hitnom timu medicinske pomoći u Starigradu Paklenici poseban je izazov. Osim što zbog velikoga broja avanturista i penjača ionako imaju posla preko glave, sestre u Starigradu najčešće su i vozačice vozila hitne pomoći. Do 40 kilometara udaljene bolnice u Zadru znaju juriti i do 150 kilometara na sat.

Ispostava Starigrad Paklenica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije po mnogočemu je specifična. Od ukupno 10 članova, osam je sestara i dva tehničara. Tu je na snazi takozvani tim - T2 što znači bez liječnika. On ipak dolazi, ali ljeti i odrađuje samo jednu smjenu. Dnevno je i do sedam intervencija.

Bilo bi idealno kad bi nam liječnik ovdje bio 24 sata dostupan, bilo u pripravnosti, bilo u dežurstvu, ali nažalost što je tu je .  Posla je puno pogotovo ljeti ....  priča nam medicinska sestra Dijana Bušljeta Jusup. No u opisu posla nije samo pružanje medicinske pomoći, tu je i vožnja za volanom. To zna biti jako naporno jer morate paziti na sve sudionike u prometu, znači ne samo na pacijenta. Prvenstveno morate čuvati svoj tim.  

Ovakav način rada traje već vrijeme. Iskustvo je tako već tu, dodaje njezina kolegica, Danijela Basa.

U početku je bilo teško, ali s vremenom smo se uhodali i to sada ide bez problema. Liječnik je svima pojam i onda to kad rade dvije sestre, još ako vozite onda je to njima fascinantno.

Sestre nam poručuju kako unatoč tome jako vole svoj posao, a ako treba tu je i pomoć tima T1 iz Poličnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.