Hrvatski radio

Radio Zadar

Lijek za "palčiće" za desetak dana u KBC-u Split

03.02.2022.

13:16

Autor: HRT Radio Zadar

Nestašica lijeka Synagis

Nestašica lijeka Synagis

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Klinički bolnički centar u Splitu, koji pokriva čitavu Dalmaciju, ostao je bez lijeka Synagisa, koji se jednom mjesečno u injekcijama daje djeci koja su rođena kao nedonoščad. U sezoni prehlada i gripe, lijek je palčićima, ali i djeci s nekim oboljenjima, neophodan kako bi se izbjegao RSV virus. Iz bolnica, pak, stiže vijest da bi lijek za desetak dana trebao biti dostupan za primjenu.


Među palčićima je i mali Zadranin Franko, čiji otac Denis Radoš kaže kako sada ima dva i pol mjeseca te kako je zdravo dijete, ali u sezoni gripe i prehlada treba dobiti preostale doze lijeka:Denis Radoš

Anita Kažimir iz splitske podružnice Kluba roditelja nedonoščadi "Palčić" ističe kako nedonoščad u prvoj godini života moraju primiti pet doza lijeka - mjesečno po jednu:


Anita Kažimir

O palčićima se govorilo jutros i u Saboru. Ministar zdravstva Vili Beroš odgovara na kritike zastupnika kako se novac troši na testiranje djece umjesto na lijek Synagis:


Ministar Vili Beroš

To su i učinili u splitskom KBC-u, kaže voditeljica bolničke ljekarne magistra Marija Stipić:


Marija Stipić

A u čitavoj Dalmaciji 124-ero djece trenutačno treba primiti Synagis. I nisu samo palčići - tu su i djeca sa kardiovaskularnim i pulmološkim problemima, cističnim fibrozama ili down-sindromom:


Marija Stipić

Tomu se nadaju i roditelji palčića, te ostale djece kojima je Synagis neophodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.