Hrvatski radio

Radio Zadar

Liniju Zadar-Ancona održavat će Marko Polo. Stiže li u Zadar i talijanski SNAV?

24.03.2023.

13:15

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Marko Polo

Marko Polo

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Nacionalni linijski brodar, riječka Jadrolinija, i ove će sezone povezivati brodskom linijom Zadar i Anconu i to u razdoblju od 29. lipnja do 8. rujna. No, iz zadarske Turističke zajednice priželjkuju cjelogodišnju liniju, pa od nacionalnoga brodara očekuju pozitivan odgovor. Istodobno pregovaraju i s talijanskim brodarom SNAV.


Sezonsku liniju Zadar - Ancona od kraja lipnja do početka rujna održavat će brod Marko Polo.


- Brod će povezivati ova dva grada jednim putovanjem tjedno, jer Jadrolinija trenutno ima u svojoj floti jedan brod, Marka Pola, koji ima svjedodžbe za međunarodno putovanje. Tako da smo mi ove godine napravili raspored plovidbe da bi jednim brodom uspjeli povezati talijansku i hrvatsku obalu, s tradicionalnim lukama u Italiji, a to su Bari i Ancona, a s hrvatske strane Dubrovnik, Split i Zadar, rekao nam je Vjekoslav Dorić, zamjenik predsjednika Uprave Jadrolinije za tehničke, operativne i komercijalne poslove. 


Zbog zanimanja, prije svega američkih turista za hrvatsku obalu, a koji čitave godine dolaze u Italiju u zadarskoj Turističkoj zajednici priželjkuju cjelogodišnju brodsku vezu.


- Ona je nama prijeko potrebna, ne samo zbog turizma, nego i zbog gospodarstva. Cjelogodišnja trajektna linija bi nas jako zadovoljila, a onda i onaj katamaranski, odnosno, brži dio kroz glavni dio sezone, sigurno da ukoliko naš vodeći brodar to bude mogao isporučiti, mi ćemo biti jako zadovoljni, kaže direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka


Istodobno tijekom nedavnoga sajma u Napulju počeli su i pregovori s talijanskim brodarom SNAV-om.


- Talijani su jako jako zainteresirani za tu relaciju i liniju, čak se spominje i Pescara-Zadar i Ancona-Zadar, no vidjet ćemo. Razgovori su u tijeku i ja se nadam pozitivnom rezultatu, kaže Paleka.


Evo što o mogućoj konkurenciji na međunarodnim linijama kažu u Jadroliniji.


- Zdrava konkurencija je dobrodošla, jer je Jadrolinija iskusan brodar s dugogodišnjom tradicijom na takvim međunarodnim linijama, pogotovo s Italijom, a jedna takva konkurencija će nas 'tjerati' da u tom pravcu nastavimo i bolje za naše putnike, ističe Dorić. 


A to znači da Jadrolinija ne može ostati samo na jednom brodu za međunarodnu plovidbu. Dorić kaže kako se intenzivno traži prikladan brod, koji bi se uključio na popunjavanje linija prema talijanskim lukama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.