Hrvatski radio

Radio Zadar

Lipa naša Komoševa

27.07.2015.

08:36

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pričaonicom priča i likovnom radionicom za djecu Udruga Eko Zadar jučer je na Ižu počela s projektom "Lipa naša Komoševa“.

Riječ je o prvoj od niza aktivnosti koje će se uvali Komoševa održavati do konca srpnja i tijekom kolovoza, a  koje će za rezultat imati čišćenje i uređenje uvale, kao i podizanje svijesti stanovnika otoka i gostiju o potrebi zaštite prirode i okoliša. 

Kako bi se ostvarili ciljevi projekta, a to suedukacijao važnosti uređenja i očuvanja ljepote luke Komoševa, promicanje ekološke svijesti  i unaprjeđenje kvalitete života na otocima, provest će se aktivnosti čišćenja i uređenja Komoševe, bojanja i oslikavanje zidova i klupica, sadnje mediteranskog bilja i sukulenata, oslikavanje platnenih torbica iškim, morskim i glagoljaškim motivima, te izrada lampiona od odbačenih tegli, a sve će biti praćeno čitaonicama i pričaonicama eko-priča, likovnim radionicama inspiriranim tim pričama, a završit će izložbom radova. 

Ovim projektom djeca koja ljeti borave u Malom Ižu dobivaju kvalitetan edukativno-kreativni sadržaj kojim će ispuniti vrijeme, a istodobno se uređuje okoliš uvale Komoševa i šetnice u luci, te se provodi osvješćivanje građana/ki o važnosti očuvanja otočke ljepote kroz niz radionica, čitanjemeko priča i izlaganjem dječjih radova čime također nastoji potaknuti građane na češće akcije čišćenja i uređenja maloiške luke.

Voditeljica projekta je članica udruge „Eko-Zadar“, agronomkinja Iva Lukin. Projekt u vrijednosti od 10.000,00 kuna financira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.