Hrvatski radio

Radio Zadar

Lišane Ostrovičke nakon prolaska vatrene stihije

23.08.2017.

15:48

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadarskoj županiji svi požari su pod nadzorom, osim na području Lišana Ostrovičkih u mjestu Ostrovica gdje vatra nije još u potpunosti ugašena. Situacija ipak nije dramatična kao sinoć, o čemu svjedoči velika opožarena površina, spaljena borova šuma i maslinici.

Čim nema jakog vjetra, situacija na terenu je puno bolja. Danas se na benkovačkom područuju puno lakše diše nego proteklih dana - doznajemo u Javnoj vatrogasnoj postaji u Benkovcu. Darko Kovačević, pomoćnik zapovjednika zadarskog JVP-a kazao nam je i kako se dio snaga šalje kućama:

Šaljemo one snage kućama koje su bliže, tako da brzo mogu ponovo doći ako bude trebalo ...

Nadamo se da će tako i biti, no vatre i dima još uvijek ima i to na samoj granici Zadarske i Šibensko kninske županije u Lišanima Ostrovičkim. Bijeli dim i dalje se diže iz borovih šuma, kuće su obranjene, a na terenu dežuraju vatrogasci, Miro Bačić iz JVP-a Benkovac:

vatra se diže na više mjesta, mi moramo tu dežurati, čitav dan će proći sigurno.....

Zaseok Mandići samo je čudom i hrabrošću gasitelja izdržao vatreni obruč. Slobodana Rončevića danas smo zatekli dok gleda što je ostalo od njegovog maslinika.

Ja sam tek posadio masline i obradio zemlju tako da nije bilo trave, ostale su žive...

Najgore je prošlo ili nema više ni što izgoriti - kažu nam mještani tog područja,koji nerado govore o vatrenoj stihiji i drami koju su prošli: Kako je bilo naopako, spašene su kuće, a što je izgorilo, izgorilo je ...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.