Hrvatski radio

Radio Zadar

Liste čekanja, putni nalozi, prava na naknade - upitajte zadarsku Udrugu za zaštitu prava pacijenata

29.11.2022.

12:12

Autor: Suzana Jakšić Mandić

S konferencije Udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata Zadarski pacijent

S konferencije Udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata Zadarski pacijent

Foto: SJM / Radio Zadar

Dvogodišnja zadarska Udruga za zaštitu i promicanje prava pacijenata ZADARSKI PACIJENT počinje počinje djelovati u prostorijama Lige za borbu protiv raka Zadar i udruge Europa Donna, u Veslačkoj ulici br 12, kod dječjeg vrtića Ciciban. Poziva građane da se informiraju o svojim pravima i prijavljuju nepravilnosti u zdravstvenom sustavu . 

Pred nama su brojni izazovi zdravstvene reforme, ali i inače – ako se nađete pred zatvorenim vratima jednoga dijela zdravstvenog sustava nemojte oklijevati, skupite građansku hrabrost, obratite se ili ravnateljima pojedinih ustanova ili nama – poručuje predsjednica udruge Zadarski pacijent dr Dubravka Finka: 

Jer ako imate javni podatak da bolnica koja tijekom godine nudi 400 tisuća zdravstvenih usluga ima samo 87 prigovora, onda to nije dobar broj- to znači da ne postoji ta građanska hrabrost ili je riječ o nepoznavanju svojih prava ili je to strah  - kazala je na današnjoj konferenciji za novinare dr Finka.Dr Finka zahvaljuje srodnim udrugama s kojima će odsada dijeliti prostor te poziva građane da se s upitima jave na broj 023/627-783 ili dođu osobno u prostorije u Veslačkoj ulici 12. Izdvaja najčešća pitanja s kojima se građani najčešće obraćaju : Češće se bune na prava osiguranika- liste čekanja, putni nalozi, novčane naknade. Što se tiče ljudskih prava i prava na informaciju to najčešće ni ne očekuju ali se uvijek iznenade. U svakom dijelu zdravstvenog sustava pacijent prođe kroz nekakvu rupu a da niti je dobio kvalitetnu informaciju niti je mogao donijeti kvalitetnu odluku.

dr Dubravka Finka

Rad dvogodišnje zadarske Udruge za zaštitu prava pacijenata svojim je dolaskom na konferenciju za novinare podržao i zadarski gradonačelnik Branko Dukić , inače predsjednik Lige za borbu protiv raka Zadar, istaknuvši kako je ovo sjajan primjer suradnje srodnih udruga koje rade na istom cilju na dobrobit svih građana. Uspjeh u radu poželjele su Tatijana Baturić u ime Udruge Europa Donna te Lada Šokota, članica predsjedništva Lige na čiju inicijativu je i došlo do suradnje srodnih triju udruga. 

Dr Dubravka Finka napomenula je i kako se u slučaju nekih nedoumica vezanih za prava pacijenata, građani slobodno mogu obratiti i njoj osobno na 092/357-5287.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.