Hrvatski radio

Radio Zadar

"Ljekovita, hranjiva, aromatična - a zaboravljena"

08.05.2018.

14:38

Autor: Ana Štrelov

"Ljekovita, hranjiva, aromatična - a zaboravljena"

"Ljekovita, hranjiva, aromatična - a zaboravljena"

Foto: - / -

Je li planika zaboravljena hraniteljica Mediterana? Učenici Osnovne Škole Bartola Kašića pokušali su dati odgovor na to pitanje svojom izložbom u Kneževoj palači. Izložba je otvorena do sljedećeg petka.

Planika je autohtona ljekovita biljka našeg područja koja se može koristiti kao ogrijevno drvo, a od njenih plodova rade se džemovi, likeri i brašno. Učenička zadruga Maraška ovakvim projektima potiče učenike na kreativnost i razvijanje različitih vještina kroz praktičan rad i aktivno sudjelovanje, ali i jačanje poduzetničkog duha, istaknula je ravnateljica OŠ Bartola Kašića, Katica Skukan :  I onda kao takve rezultate imamo naše maslinovo ulje i razne džemove od planike i ruže. Vrlo smo ponosni na to što naša zadruga postiže. Ono što je bitno je da se djeca rado odazivaju takvim aktivnostima i onda kada se sve to zbroji budu zadovoljni i djeca i učitelji na ponos škole.

Zbog sve bržeg načina života, potreban je povratak u prirodu, smatra profesorica Dušanka Dujić. Upravo tu vrijednost želi naučiti svoje učenike. Pošto je jako zaboravljena a iznimno hranjiva, aromatična i ljekovita, mi smo je ovu godinu oživili na način da smo intenzivno u jesenskom periodu išli u branje plodova planike. Radili smo razno razne pripravke , fotografije, čajeve, likere i džemove, da shvate da smo zapravo okruženi brojnom ljepotom i zdravljem. Samo to trebamo iskoristit - ističe profesorica Dujić.

Izložba je otvorena do sljedećeg petka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.