Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljekovito ninsko blato

21.07.2016.

19:50

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najdulja pješčana plaža u Hrvatskoj u ljetnim mjesecima postaje klinika na otvorenom na zadovoljstvo mnogih kojima je ljekovito ninsko blato pomoglo.

Dva put sam operiran, evo sad sam iskoristio priliku da i ovo probam. - govori nam Dario Brkić.

Oko tristo pacijenata ovoga će ljeta u ninskoj laguni provjeriti djelotvornost ljekovitoga blata. Mnogi od njih u to su se već uvjerili.

Imam problema s kralješnicom s vratnim dijelom i već pet godina dolazim ovdje. Bolovi su puno manji i u ostatku godine manja je potreba za fizikalnim terapijama. - kaže Nataša Šimić.

Lani sam u Zagrebu operiran..stavili su mi neku pločicu i kažu zalijepilo se, dobro je, ali sad to treba vratiti u kondiciju. - govori Dragan Novaković.

Ima tri godine da sam redovna i mislim da ću stalno ići jer jako je dobro. - objašnjava Jelka Ćustić.

Peloid kojega ovdje ima u izobilju sastoji se od humusa i minerala nastalim od biljaka kroz višestoljetni prirodni proces. Terapija traje dvadestak dana. Podrazumijeva mazanje ljekovitim blatom, sunčanje, plivanje u toplome moru i tjelovježbu.

Najčešći su problemi lokomotornog aparata, mišićno koštanih oboljenja, imamo nešto malo i kožnih oboljenja, psorijaze. Ajmo reći, mineraliziramo hrskavicu, mineraliziramo malo mišiće i kosti i naše tegobe koje imamo su zaista lakše. - ističe Silvana Mumelaš, fizioterapeutkinja Opće bolnice Zadar.

Blato je jako dobro i u kozmetičke svrhe. Zateže kožu, pegla bore, a smanjuje i celulit. Njime se nekad liječila i neplodnost.

Nekad su postojali boksovi, muški i ženski gdje se liječio sterilitet/ uglavnom su dolazile žene koje nisu mogle ostati trudne, one su se u tom boksu sunčale, mazale blatom i bilo je učinaka. - kaže Mileva Mudražija, medicinska sestra.

Više od petnaest tisuća ljudi od 1965, otkad se provodi organizirana rehabilitacija ovdje je olakšalo svoje tegobe. Oton je sve o peloidu saznao preko interneta.

Jednu godinu me bolilo koljeno. Onda sam išao šest puta s biciklom od Zadra do Nina i mazao se blatom/Od prošle godine do sada do ovog ljeta koljeno me više ne boli, a sad sam došao preventivno. - govori Slovenac Oton Derling.

Naravno da se može sami mazati samo treba voditi računa da se ne maže područje srca, područje štitne žlijezde, područje bubrega, unutranja strana lakta i zadnja strana koljena jer su tu vene dosta plitke, a blato kad se suši dosta stisne kožu i samim tim slabiji je protok krvi na tim mjestima. - kaže Silvana Mumelaš.

Blagotvornu učinkovitost ninskoga blata prepoznali su još stari Rimljani. Nama je darovano u naslijeđe i samo treba slijediti onu narodnu koja kaže više blata i sunca ljeti - manje tableta zimi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.