Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljetna kampanja "Surfaj pametno"

06.07.2017.

09:50

Autor: HRT - Centar Zadar/ZJZ Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s udrugom HUHIV i ove godine nastavlja s ljetnim porukama na hrvatskim plažama.Na petnaestak lokacija tijekom ljeta istaknute su preventivne poruke u okviru aktivnosti nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, koji sufinancira Europski socijalni fond.

Kampanja koja traje od početka lipnja do kraja rujna se provodi preventivnim porukama na svlačionicama i oglasnim panoima na kupalištima.

  S obzirom na to da je ljeto obično vrijeme odmora, opuštanja, češćeg druženja s nepoznatim ljudima, a time i češćih situacija neplaniranog i nezaštićenog spolnog odnosa i situacija koje nose veći rizik zaraze spolno prenosivim bolestima, cilj je kampanje skrenuti pozornost javnosti, a posebice mladih, na važnost odgovornog spolnog ponašanja i očuvanja spolnog i reproduktivnog, ali i općeg zdravlja.

Kampanja koja traje od početka lipnja do kraja rujna se provodi preventivnim porukama na svlačionicama i oglasnim panoima na kupalištima. Slogan kampanje je „Surfaj pametno“, a slika koja prikazuje pojas za spašavanje koji simbolično predstavlja i asocira na pomoć i zaštitu u središte stavlja internetsku platformu i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje”, jer suvremena edukacija mladih nužno uključuje upotrebu modernih tehnologija kao što su digitalni mediji.

Ključne poruke kampanje Surfaj pametno su:

Budi

Za sigurniji prvi spolni odnos – ne žuri se

Donosi pravilne odluke za zdravlje

Redovito obavljaj preventivne preglede

Ako si spolno aktivan/na – koristi kondom

Vjernost i odgovornost daju ti sigurnost

Porukama želimo podsjetiti javnost, a posebice mlade, da su edukacija, informiranje i odgovorno spolno ponašanje ključne sastavnice prevencije spolno prenosivih bolesti, uključujući infekciju HIV-om te zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.