Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljeto kao prilika za zaradu

09.07.2015.

11:29

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među sezoncima su brojni srednjoškolci i studenti. Koje sezonske poslove rade i koliko su zadovoljni?

I ove godine velika su očekivanja od turizma što se moglo primjetiti i po brojnijoj i ranoj ponudi sezonskih poslova. Od poslova u ugostiteljstvu i turizmu najviše se traže konobari, kuhari, sobarice, a potom recepcioneri, animatori, slastičari i tako dalje. Sezonsko zapošljavanje prilika je nezaposlenima da olakšaju besparicu, "zarade" koji mjesec radnog staža i možda u konačnici pronađu i stalni posao. Među sezoncima su i brojni srednjoškolci i studenti. 

Sezonsko poslovi najčešće počinju u travnju, a završavaju u rujnu ili listopadu. Ako ste srednjoškolac ili student to vam odgovara  ali ako ste na Zavodu za zapošljavanje onda bi ste rado da se ostvari program Minstarstva turizma "Hrvatska 365" za produljenje sezone:

       Radim na recepciji hostela, a za posao me motivirala besparica prije pet godina kada sam završila srednju školu. Tada mi se ovaj posao svidio i ovo mi je četvrta sezona. Završila sam u međuvremenu Kulturu i turizam pa bi se moglo reći da radim u struci. Posao je zanimljiv, ima puno mladih ljudi, a i plaća je OK – kazala je jedna mlada recepcionerka.    

Najčešća zanimanja koji se traže su kuhari, konobari :

       Imam 17 godina i sezonski radim kao  konobar. Motiv za posao bio je novac koji mi više treba ljeti kada se troši na izlaske, odjevanje, zabavu... - iskren je mladi konobar.

       U početku kroz srednju školu i faks motiv je bio naći posao preko ljeta, a evo sada mi je ovo osma godina i sve se više privikavam na ovaj posao. Zadovoljan sam. Kako se drugi žale meni je superkazao nam je drugi konobar.  

Sezonski  posao nekima je jedina šansa za zaposlenje i zaradu barem dio godine, a zbog njega i statistike o nezaposlenosti bolje izgledaju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.