Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljetovanje kao izvor zarade

26.08.2015.

09:50

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve masovniji turizam na našoj obali nosi i neke negativne trendove. U porastu je takozvani "turistički ili nomadski kriminal" u kojem su često glavni akteri upravo strani državljani željni lake i brze zarade.

U domenu 'turističkog kriminala' najčešće provale u apartmane i sobe te kamp-vozila, krađe bicikala, džepne krađe u trgovinskim centrima i na većim okupljanjima. U većini slučajeva kriminalna skupina dobro je organizirana i operira duž obale - napominje glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan. 

Kad u svijet otputuje slika koja prikazuje prepune hrvatske plaže, hotele, gradove - ona postaje pozivnica koja putuje na razne adrese. Tu su preprodavači droge, ali i oni koji se drže poznate uzrečice kako dobra prilika čini lopova. 

Svake godine u suradnji sa nama susjednim policijskim upravama intenzivno radimo na suzbijanju tzv. nomadskog kriminaliteta, odnosno vida kriminaliteta gdje nam se strani državljani duž cijele Jadranske obale od Istre do Dubrovnika i onda čine kaznena djela najčešće džepnih krađa i provala u kuće i stanove duž cijele obale i sele se iz grada u grad. 

a neki i do sobe s rešetkama zahvaljujući uspješnim akcijama naše policije kojih je bilo i ove godine. Sve duža i masovnija sezona ipak pogoduju takvom obliku kriminala. 

Međutim ne radi se o nikakvom drastičnom povećanju niti o nečemu s čim se policija ne bi znala nositi – ističe Žodan. 

U domenu 'turističkog kriminala' spadaju uglavnom sva kaznena djela imovinske naravi i to najčešće provale u apartmane i sobe te kamp-vozila, krađe bicikala, krađe torbica, krađe elektroničke opreme , džepne krađe na mjestima gdje se okuplja veća skupina ljudi. Opreza nikad dosta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.