Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljubičasti baloni za zadarske Palčiće

16.11.2016.

18:16

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

30-ak je mama i tata u Zadru, članova Kluba roditelja nedonoščadi Palčići . Za prijevremeno rođenu djecu je s Narodnog trga u podne u zrak pušteno stotinjak ljubičastih balona, u znak podrške najmanjim herojima i njihovim roditeljima u borbama za maleni, ali beskrajno vrijedan život.

Marina Vidaković , mama trogodišnjeg Dominika vrlo je aktivna u udruzi roditelja, kaže kako je početak bio najteži...             Kad se dogodi sami ste, ne vjerujete da se to može dogoditi i vama, tu puno pomažu savjeti drugih mama. 

Udruga ovdje ima neprocjenjivu ulogu i zbog psihološke podrške i zbog korisnih savjeta, ali pri daljnjim potrebama djeteta i obitelji potrebna je pomoć šire zajednice.

        Treba puno vježbi i puno rada, dan danas vježbamo 8 puta tjedno, fizioterapija, logoterapija, defektologija, trebate ga poticati svaki dan, pružiti mu potrebnu skrb da bi mi od ovog malog mozga izvukli maksimum - navodi mama Marina.

Veći dio terapije roditelji zadarskih Palčića obavljaju u Zagrebu pa mama trogošnjeg Palčića Tea Ivana Zubak Čizmek ističe čega nedostaje u Zadru :

       Iz isukstva drugih roditelja misim da nam je potrebna senzorna integracija, kad bi Zadar imao senzorsku sobu to bi bilo baš lijepo - rekla nam je Teova mama Ivana čiji Palčić vas pozdravlja iz naše fotogalerije.      

Danas su Zadrani pomagali kupovinom prigodnih šalica, kišobrana, majica, u znak podrške u nebo je poletjelo stotinjak ljubičastih balona, a u konačnici u udruzi se nadaju kako će se  prikupljenim novcem pomoći kupovina tri inkubatora za hrvatske Palčiće kojih se u našoj zemlji godišnje rodi dvije i pol do 3 tisuće.

 Već sedmu godinu za redom Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" obilježava raznim aktivnostima u gradovima širom Hrvatske Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Godišnje se u Hrvatskoj prije vremena rodi oko 2500 - 3000 djece, što je otprilike 5 % na ukupni broj rođenih.
Aktivnostima kojima se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece cilj je opće podizanje svjesnosti o specifičnim potrebama djeteta i obitelji, kao i cjelokupne javnosti, ali i različitih službi zdravstva, socijalne i odgojno-obrazovne djelatnosti.
Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za palčiće. Doznajte s kojim problemima se susreću najmanji heroji Palčići i njihovi roditelji u svojim borbama za maleni, ali beskrajno vrijedan život, na svom putu odrastanja, predškolske pa i školske dobi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.