Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljubičasti Sveti Donat za Palčić gore

18.11.2015.

15:52

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 2 200 nedonoščadi, od kojih je onih male porođajne težine, do 1 000 grama, oko 220. Maleni Palčići trebaju posebnu brigu i skrb. Međunarodni Dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, prigoda je da se ukaže na probleme s kojima se suočavaju, i oni i njihovi roditelji.

Jedan od simbola grada Zadra, Sveti Donat, sinoć je bio osvijetljen ljubičastom bojom - bojom Palčića. Na taj su način roditelji Palčića obilježili međunarodni Dan prijevremeno rođene djece.

Pa tim povodom pokušavamo građanima približiti građanima činjenicu, da su među nama, da su to sretna i vesela djeca, koja diduše imaju ponekad i nekih problema, lakših ili težih, da na to treba ukazati i pružiti im podršku.- kaže Ivana Zubak Čižmek.

Potpora se prikupljala i donacijama, kupnjom promotivnih materijala, majica s logom, i slikovnice - "Palčići ne žive samo u bajkama".

Poruka svim majkama je da nikada ne odustaju, da uvijek i kad su loše prognoze, nada i vjera uvijek je tu, da će jednog dana biti dobro, evo moja beba ima 22 mjeseca, prohodala je nakon duge i teške bitke, mi smo sretni unatoč svim preprekama. - govori Marina Jurkin.

Ja sam mama Palčića Tea, on je u 26 tjednu rođen, sa samo 900 grama, sad je devogodišnjak koji eto oko nas šeta.- smije se Ivana.

Roditelji okupljeni u Udrugu Palčići, u Zadru ih je 20-ak, razmjenjuju iskustva, i savjete, a svima poručuju da uvijek vjeruju i nikad ne odustaju.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.