Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljubičasti Sveti Donat za Palčić gore

17.11.2020.

10:25

Autor: HRT-Radio Zadar/sdrazic

hrt

hrt

Foto: - / -

Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Grad Zadar pridružio se obilježavanju prigodnim ljubičastim osvijetljenjem crkve Sv. Donata. Zastanite večeras pored Svetog Donata i podignite palac gore za Palčiće jer oni to zaslužuju.

Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" i ove godine širom Hrvatske obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju 17. studenog.

Kao i svake godine i naš Grad Zadar pridružio se obilježavanju, ovog za nas važnog dana. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine, naš dan obilježit ćemo prigodnim ljubičastim osvijetljenjem našeg Sv. Donata. Ljubičasta boja simbol je naših malih heroja. Preuranjeni porod (ispod 37. tjedna gestacijske dobi) smatra se rastućim zdravstvenim problemom današnjice.  U našoj se zemlji godišnje bilježi oko 2500 preuranjenih poroda, što znači da nedonoščad čini oko 6% živorođene djece. Zbog nezrelosti cijelog sustava naša djeca pod većim su rizikom za pojavu dugotrajnih neurorazvojnih i medicinskih problema. Naši Palčići, osobito su osjetljivi u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji nalaze pred brojnim izazovima. Majke prijevremeno rođene djece osjećaju veći intenzitet stresa, izraženiju anksioznost i depresivnost u usporedbi s majkama terminske djece. Zbog toga nam je svima potrebna podrška, kako naših bližnjih, tako i sustava. Prvi korak u tome je upoznati društvo s neobičnim putovanjem Palčića i njihovih roditelja: težak početak, nemogućnost dodira, čekanje samostalnog udisaja, čekanje svakog pokreta samo su dio ovog nevjerojatnog putovanja. Koliko pređenih kilometara, koliko različitih pregleda i sati vježbanja, koliko procjena. A opet nitko nikada nije mogao predvidjeti da će oni biti tako hrabri i tako nježni ovako posebni i svoji. Preskakanje prepreka, prkošenje smrti, dijagnozama i statistici naša su svakodnevnica. I zato pokažimo svi skupa poštovanje prema borbama naše djece, pokažite da ste sretni i ponosni što su među nama: u vrtiću, u školi, na ulici.

Za početak, prošećite našim gradom u utorak 17. 11. 2020. godine u večernjim satima, zastanite pored Svetog Donata i podignite palac gore za Palčiće jer oni to zaslužuju. 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.