Proizvođači vina sjeverne i srednje Dalmacije donijeli su u Ravne kotare svoja vina na ocjenjivanje a kako ide brandiranje ovog područja kao vinske regije, u Benkovcu je provjerila naša ekipa.
04.07.2016.
14:33
Autor: Petra Mustać Pezo
Proizvođači vina sjeverne i srednje Dalmacije donijeli su u Ravne kotare svoja vina na ocjenjivanje a kako ide brandiranje ovog područja kao vinske regije, u Benkovcu je provjerila naša ekipa.
Sedmi put u Benkovcu su se okupili ljubitelji vinske kapljice. Vinfest je događaj koji vole i vinari i struka. Napraviti dobro vino nije lako.
Ovo nije to od jedan dan to je od početka kad se startalo svi su uključeni.- kaže Božo Bačić, vinar iz Podgrađa.
Mnogo se ulaže u obrazovanje vinara.
Poslije Domovinskog rata nije bilo dobrog vina, i ja sam rekao napravit ću vino što se može piti, i mi smo tako počeli raditi vino. - upućuje nas Vjeko Sinovčić, vinar iz Novigrada.
Pred žirijem je bio težak zadatak. Poslano je sedamdeset i pet uzoraka, a svake godine konkurencija je sve jača.
Ocjenjuju se sva vina proizvedena od svih vrsta koje su na ovom području. Od bijelih vina dominira maraština, to je najčešća sorta, a od bijelih vina uglavnom su to mješavine sorata. - kaže Ivana Alpezo, doktorica vinarstva.
Jača i brendiranje ovog područja kao vinorodne regije.
To je ono čemu intezivno radimo unutar, 5, 6, 7, godina to je kocept Benkovačkog kulturnog ljeta gdje prezentiramo nešto novo, drugačije, izvorno autohtono. - ističe Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Benkovac.
Od skromnih početaka do prave vinske fešte - Dalmatinci su pokazali da itekako znaju napraviti dobro vino.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora