Hrvatski radio

Radio Zadar

Ljubitelji vinske kapljice u Benkovcu

04.07.2016.

14:33

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proizvođači vina sjeverne i srednje Dalmacije donijeli su u Ravne kotare svoja vina na ocjenjivanje a kako ide brandiranje ovog područja kao vinske regije, u Benkovcu je provjerila naša ekipa.

Sedmi put u Benkovcu su se okupili ljubitelji vinske kapljice. Vinfest je događaj koji vole i vinari i struka. Napraviti dobro vino nije lako.

Ovo nije to od jedan dan to je od početka kad se startalo svi su uključeni.- kaže Božo Bačić, vinar iz Podgrađa.

Mnogo se ulaže u obrazovanje vinara.

Poslije Domovinskog rata nije bilo dobrog vina, i ja sam rekao napravit ću vino što se može piti, i mi smo tako počeli raditi vino. - upućuje nas Vjeko Sinovčić, vinar iz Novigrada.

Pred žirijem je bio težak zadatak. Poslano je sedamdeset i pet uzoraka, a svake godine konkurencija je sve jača.

Ocjenjuju se sva vina proizvedena od svih vrsta koje su na ovom području. Od bijelih vina dominira maraština, to je najčešća sorta, a od bijelih vina uglavnom su to mješavine sorata. - kaže Ivana Alpezo, doktorica vinarstva.

Jača i brendiranje ovog područja kao vinorodne regije.

To je ono čemu intezivno radimo unutar, 5, 6, 7, godina to je kocept Benkovačkog kulturnog ljeta gdje prezentiramo nešto novo, drugačije, izvorno autohtono. - ističe Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Benkovac.

Od skromnih početaka do prave vinske fešte - Dalmatinci su pokazali da itekako znaju napraviti dobro vino.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.