Hrvatski radio

Radio Zadar

Lokalnom ribarstvu 71 milijun kuna

09.06.2017.

16:18

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dodijelit će u ponedjeljak prve Odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu odabranih za sufinanciranje u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje 2014.-2020.

Odluke će primiti Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „ALBA" iz Labina, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „ISTARSKA BATANA" iz Medulina, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „ISTARSKI ŠVOJ" iz Pazina, Lokalna akcijska skupina u ribarstvu „JUŽNI JADRAN" iz Stona i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „LOSTURA" iz Biograda na Moru.

Operativnim programom za pomorstvo i ribarstvo predviđene su dvije mjere usmjerene lokalnim akcijskim grupama u ribarstvu. „Pripremna potpora" mjera je kojom se financira osnivanje i rad lokalnih inicijativa u ribarstvu te izrada Lokalnih razvojnih strategija ribarstva s financijskom omotnicom od ukupno 2.470.588,00 eura i maksimalnim iznosom po lokalnoj inicijativi od 770.000,00 kuna uz 100 postotni udjel potpore za prihvatljive troškove.

Lokalna razvojna strategija ribarstva je temeljni dokument za daljnji rad svake lokalne akcijske grupe u ribarstvu, u kojem je najvažniji dio, dio vezan uz mjere na lokalnoj razini koje se planiraju provoditi. Za provedbu Lokalnih razvojnih strategija ribarstva u okviru Operativnoga programa, predviđena je druga mjera „Provedba Lokalnih strategija u ribarstvu", za koju je predviđen ukupni iznos od 19.828.289,00 EUR-a.

Evaluacijski odbor za Lokalne razvojne strategije ribarstva te Ministarstvo poljoprivrede izvršili su evaluaciju i obradu dostavljenih 5 Lokalnih razvojnih strategija ribarstva a te su donijete temeljem iste Odluke.

Ukupni odobreni iznos za ovih 5 Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu iznosi 71.039.882,36 kuna za ukupno 58 mjera koje će provoditi u ovom programskom razdoblju. Radi se o različitim mjerama; od promocije i marketinga ribarske tradicije određenih područja, promicanja svijesti o važnosti konzumacije ribe i lokalnih ribljih proizvoda među stanovništvom i turistima, poticanje potrošnje ribe u vrtićima i školama, stvaranju inkubatora znanja - edukativne aktivnosti usmjerene na cjeloživotno učenje, unaprjeđenje vještina i sposobnosti članova ribarske zajednice, stvaranja turističkih sadržaja povezanih sa ribarstvom i ribolovni turizam, zaštita autohtonih i razvoj novih proizvoda ribarstva i akvakulture pa do ulaganja u prerađivačke i distributivne objekte i međunarodnu suradnju.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.