Hrvatski radio

Radio Zadar

09:25 / 21.06.2022.

Autor: Radio Zadar

Longin s nagrađenim vinarima, maslinarim i sirarima

Nagrađena vina

Nagrađena vina

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Župan Božidar Longin primit će danas nagrađene vinare, maslinare i sirare. Svi oni polučili su na brojnim prestižnim međunarodnim natjecanjima velike uspjehe i Zadarsku županiju predstavili i kao područje gdje se proizvodi kvalitetna hrana. Događaj je najavljen za 10 sati 

Vinari i vina Zadarske županije potvrdili su nedavno lanjski uspjeh u Londonu. Osvojili su tri zlata s Decantera za Korlat, Vučemilovića i Kraljevske vinograde.  Zadrani su nakon lanjska dva dosegli ove godine tri zlata sa 95 i 96 bodova, te 4 srebra i 4 bronce, među gotovo 19.000 vina iz 54 zemlje svijeta

Na najvećem broju vinskih smotri i natjecanja sva vina ocjenjena sa 85 i više bodova dobiju zlato. Na Decanteru se zlato daje za vina sa 95 i 96 bodova, dok je iznad toga platina, što je sljedeća stepenica za ovdašnje vinare. Bronca je na Decanteru od 86 do 89 bodova, a srebro od 90 do 94 boda, od mogućih 100.


Zlato je uzeo Korlat za svoj Supreme, barikirana verzija Cuveea triju kraljevskih francuskih sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah sa posebnih položaja i dugog sazrijevanja. Stjepan Vučemilović nakon svojevremenog srebra poslao je svoj Prošek kojeg, navodno, ne smijemo tako zvati kao desertno vino sa preko 45 grama neprovrelog šećera i uzeo sada za njega zlato dok su Kreljevski vinogradi za svoj višekratno nagrađivani Pošip uzeli zlato za Prestige izvedbu - limitirana verzija vina napravljena od posebno izabranog grožđa sorte Pošip . Vino je odležalo 8 mjeseci u drvenim petstolitarskim bačvama.


Dakle zlata su došla i za ovdje uobičajenu crnu mješavinu najmoćnijih francuskih sorti, kao i desertno vino kojeg se borimo u Eropskoj uniji, da smijemo zvati njegovim imenom zapislanim još za davne povijesti, te za bijelo vino autohtone nam hrvatske sorte .Kod srebra se potvrdilo moćno podneblje i vještine za svjetske crne sorte ali i domaća Maraština na čijoj se afirmaciji i brendiranju kao zadarski „forte“ radi niz godina, a rezultati stižu.

Udruga vinara lani je po prvi put uz potporu Zadarske županije krenula organiziranije i masovnije na ovo najprestižnije vinsko natjecanje a ove se godine toj podršci priključila i Turistička zejednica Zadarske županije. Lani je poslano nešto više uzoraka pa je ukupan broj nagrada bio veći, a ovu godinu vrijedi zapamtiti po tri zlatne medalje.


Nagrađena zadarska vina i vinari:

Zlata

Korlat Supreme zlato - 96 bodova

Vučemilović Vallis Rabiosa kako je nazvao svoj Prošek zlato- 95 bodova

Kraljevski Vinogradi Prestige Pošip zlato- 95 bodova

Srebra

Ker-Vin Martin Cabernet Sauvignon srebro- 93 boda

Badel 1862 Korlat Syrah srebro-90

Badel 1862 Korlat Cabernet Sauvignon srebro- 90 bodova

Vina Fiolić Maraština srebro- 90 bodova

Bronce

MasVin Shiraz bronca-88 bodova

Vino Fiolić Fiolić Sur Lie bronca- 88 bodova

Škaulj Barrique Cabernet Sauvignon bronca- 88 bodova

Škaulj Merlot bronca - 86 bodova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.