Hrvatski radio

Radio Zadar

Longin: U sezoni pred nama posjetiteljima moramo ponuditi i kvalitetu i kvantitetu

23.03.2023.

12:11

Autor: Iva Rogić

Skupština TZ Zadarske županije

Skupština TZ Zadarske županije

Foto: IR / Radio Zadar

Na Skupštini turističke zajednice Zadarske županije usvojeno je Godišnje financijsko izvješće o poslovanju Turističke zajednice županije za prošlu godinu, Izvješće o izvršenju Programa rada za 2022. godinu, Izvješće o radu Turističkog vijeća za 2022. godinu i Izvješće neovisnog revizora o stručnom nadzoru nad radom TZ Zadarske županije.

Direktorica TZ Zadarske županije obrazložila je godišnje financijsko izvješće o poslovanju i govorila o programu rada i aktivnostima:


U Zadarskoj županiji u 2022. godini ostvaren je turistički promet od 1.931.564 dolazaka, odnosno, 14.886.275 noćenja. U odnosu na prošlu godinu to predstavlja 26% više dolazaka i 17% više noćenja. TZ Zadarske županije prošle je godine sudjelovala u izradi dokumenata na državnoj razini putem anketa i radionica. 


Posljednjih godina intenzivno radi na razvijanju outdoor turizma, odnosno aktivnog turizma koji je prepoznat kao proizvod s najvećim potencijalom. Nastavilo se i sa snažnom promocijom važnog turističkog proizvoda - nautičkog turizma. U 2022. godini nastavilo se s projektom označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju "WELCOME" i to organizacijom pet besplatnih edukacija za male iznajmljivače. 


Turistička zajednica Zadarske županije dodijelila je potpore za čak 55 događanja, odnosno z njihove marketinške aktivnosti. Župan Božidar Longin:


Mi uvijek o tome razgovaramo. Znam da je novca malo i volio bi da se više ulaže u potpore, ali za događanja u predsezoni i posezoni, jer se sve događa u mjesec dana. Kad bi se to "rastegnulo" na čitavu godinu, bilo bi bolje.


Poteglo se na sjednici pitanje neprijavljenih turističkih objekata. Župan Longin kazao je kako svi zajedno na tome trebaju raditi i pokušati do početka sezone što više raditi na kontroli neprijavljenih objekata. 


Na sjednici je bilo govora i o tome kako riješiti problem manjka radne snage, župan Longin je komentirao: 


Svjesni smo svega toga. Svjesni smo nedostatka radne snage. Usporedbe radi, jedan Maroko ima oko 40 milijuna stanovnika i investiciju u turizmu 40 puta veću nego što je Hrvatska; a gostiju 40% manje nego Hrvatska.


U 2022. godini Turistička zajednica Zadarske županije sudjelovala je na devet svjetskih turističkih sajmova, samostalno ili zajedno s regionalnim turističkim zajednicama Dalmacije i Like te turističkim subjektima i lokalnim Turističkim zajednicama Zadarske županije. Za turističku sezonu pred nama vrše se intenzivne pripreme i očekuje se uspješna sezona. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.