Hrvatski radio

Radio Zadar

Lorencin se dogovorio sa županima

22.07.2015.

15:30

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tri "turistička" zakona ipak neće u hitnu saborsku proceduru, kako je bilo ranije najavljeno. Nakon oštrih reakcija na ta tri zakona iz jadranskih županija, ministar turizma Darko Lorencina danas se u Zadru sastao sa županima iz priobalja i dogovorio da će zakoni u dva saborska čitanja.

Još jedna centralizacija sredstava i ukidanje dobrog dijela malih turističkih zajednica bile su najčešće kritike župana sedam priobalnih županija koji s 96, 7 posto sudjeluju u ukupnom turizmu Hrvatske. Nakon današnjega razgovora u Zadru, čini se da je ipak rješenje na pomolu. 

A ministar je obećao da sigurno neće biti ukidanja turističkih zajednica temeljem zakonskoga rješenja, te da će u hitnu saborsku proceduru jedino smanjenje turističke članarine za 15 posto. Istodobno, uvažavajući sve primjedbe, paralelno će se raditi na novim zakonskim rješenjima, a novi prijedlozi javnosti bi mogli biti dostupni već potkraj ovoga tjedna. 

Župani su na sastanku također iznijeli primjedbe o pomorskom dobru i morskim lukama, te zatražili da se iz hitne procedure povuče i zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, jer se, kako smatraju, donosi na štetu građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.