Hrvatski radio

Radio Zadar

Lovi se na svim opažačkim mjestima diljem županije

03.09.2018.

12:23

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Zadarskim maslinicima ozbiljno je zaprijetila maslinina muha, ekonomski najopasniji štetnik u maslinarskoj proizvodnji. Lovi se na svim opažačkim mjestima diljem županije – javljaju iz poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Kako bi se spriječile veće štete, maslinare pozivaju na oprez i primjenu mjera zaštite.

Zadarski maslinari dobro pamte katastrofalnu 2014. godinu koja je zbog pošasti maslinine muhe bila jedna od najgorih u posljednja dva desetljeća. Ne čudi stoga poziv na oprez kod svake nove pojave ovoga štetnika,a posebice sada uz pad temperature zraka i poveću količinu oborina - idealne vremenske uvijte za let najvišega intenziteta, kazao nam je Ivan Šimičević:

       Imamo opažačka mjesta na 10 pozicija u županiji, ona se lovi na svim pozicijama, a za sada se najkritičnije u vrlo visokom intenzitetu lovila na području Draga, a onda nešto kasnije i Biograd i Ražanac, međutim, s obzirom na ovakve uvijete koji trenutačno jesu, očekujemo taj visoki intenzitet na svim pozicijama.

Iako u zahtjevnijoj ekološkoj proizvodnji, zadruga MasVIn do sada nije imala većih problema zbog muhe. Redoviti obilasci maslinika i preventivne mjere ekološkim sredstvima recept su za uspjeh koji rado dijele:

       Mi za sada nemamo uboda, koristeći te eko-pripravke na bazi gline, na bazi meda, na bazi mlijeka itd., sve to zajedno se miješa i prska se čitavo stablo odnosno svi plodovi. Drugi koktel je, na 300 stabala treba naći 30 grana, to je „slatka smrt“ , success bait, to je med, mlijeko isto tako pomiješan…Dosta je skupo, ali zato se ne prska čitavo stablo već od 30 stabala tri grane na tim stablima - kazao nam je Radoslav Bobanović dodajući kako se maslinari često ovoj zadruzi obraćaju za savjet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.