Hrvatski radio

Radio Zadar

Luka i igara na Vranskom jezeru

02.08.2015.

12:15

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bogatstvo Ravnih kotara i najljepši pogled na zadarski i šibenski arhipelag ono je što nudi drugi Sajam lokalnih proizvoda „Luka i igara“ koji će se danas održati na vidikovcu Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero.

Gosti će moći probati i autohtono jelo koje se već stoljećima priprema na prostoru Bukovice i Ravnih kotara – prisnac. 

Sajam omogućuje predstavljanje najbližeg kruga lokalne poljoprivredne proizvodnje u samom parku i neposrednoj okolici – kaže ravnatelj Parka prirode Danijel Katičin.

Stvarno vjerujem da će se pokazati koliko su kvalitetni poljoprivredni proizvodi Ravnih kotara koje ćete moći vidjeti na našem Sajmu luka i igara. Isto tako radionice u pripremanju tradicionalnih jela, a opet je specifičnost ovog događanja što se događa na vidikovcu Kamenjak koji je po mnogima takav vidikovac da ima jedan od najljepših pogleda uopće.

Sajam ima još jednu funkciju, razvijanje dobrih odnosa s lokalnom zajednicom odnosno uklanjanje napetosti koje postoji zbog ptica koje lokalnim poljoprivrednim proizvođačima nanose štetu:

Jer mi želimo suradnju s lokalnim proizvođačima , a ne sukob. Mi želimo da svi skupa ostvarimo benefite koje nam zakon o zaštiti i uopće postojanje Parka prirode osigurava.

Osim brojnih domaćih proizvoda koje će predstaviti 20-tak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava gosti će moći vidjeti i kako se priprema te probati autohtono jelo koje se već stoljećima priprema na prostoru Bukovice i Ravnih kotara – prisnac kaže stručna suradnica Norma Fresl:

To je jedan vrlo stari recept koji se čuva kroz generacije, pa smo za sajam također odlučili demonstrirati uz pomoć naših vještih domaćica koja će na licu mjesta na Kamenjaku pripremiti prisnac i posjetitelji će moći kušati prisnac.

Početakje u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.