Hrvatski radio

Radio Zadar

Maestru Valteru Dešpalju nagrada za životno djelo

15.02.2022.

09:05

Autor: HINA

Maestro Valter Dešpalj

Maestro Valter Dešpalj

Foto: Lisinski / Radio Zadar

Violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj dobitnik je Nagrade za životno djelo "Lovro pl. Matačić", koja će mu biti uručena na koncertu Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog 18. veljače, priopćilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.


Nagrada je, kako ističe HDGU, dodijeljena "vrsnom violončelistu i pedagogu, autoru brojnih sjajnih obrada za gitaru i duo gitare i violončela, umjetniku koji je svojim solističkim nastupima obogatio publiku diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama".

VALTER DEŠPALJ, rođen 1947. u Zadru, međunarodno je ugledan i iznimno svestran hrvatski violončelist koji je postigao vrhunske rezultate kao solist i komorni glazbenik, pedagog i obrađivač. Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji.

Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Uz standardni violončelistički repertoar, promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka.

Dobitnik je Nagrade Ivo Maček 2017. godine i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2019. godine te Nagrade Porin za životno djelo.

Nagradu "Lovro pl. Matačić" utemeljilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika 1990. godine u spomen na jednoga od najvećih hrvatskih dirigenata, a dodjeljuje se glazbenom umjetniku koji se posebno isticao svojim vrhunskim umjetničkim kreacijama te svojim djelovanjem ostavio trajan trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Nagrada se dodjeljuje svake druge godine na koncertu Zagrebačke filharmonije posvećenom maestru Matačiću.

Nagrada se sastoji od medalje s likom Lovre pl. Matačića koja je autorski rad akademskog kipara Ozrena Fellera, Diplome autorice Ane Baće Nikolić i novčanog iznosa.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Jurinac, Berislav Klobučar, Mladen Bašić, Stjepan Radić, Anđelko Klobučar, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Tonko Ninić, Vladimir Kranjčević, Vladimir Krpan i Pavica Gvozdić.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u kojemu su bili predsjednik Pavle Zajcev te članovi Krešimir Bedek, Filip Fak, Helena Lucić Šego i Ljubomir Puškarić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.