Hrvatski radio

Radio Zadar

Magareće mlijeko protiv gripe

09.11.2015.

11:58

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči sezone gripe i nakon upozorenja da je čak i slanina kancerogena, magareće mlijeko postaje hit. Konzumenti kažu - da je djelotvorno protiv prehlade i plućnih bolesti pa se Edi Škovrlj uputio na najveću domaću farmu magaraca - kod Poljica u zadarskom zaleđu.

Najveći je ovo magareći raj u Dalmaciji.

Ima neki Amerikanac 350 grla, ali sam u ovom dijelu Europe najjači. - kaže vlasnik farme, Damir Štulina.

Najjači je Damir i u proizvodnji magarećeg mlijeka, dnevno i do 4 litre. Za mlijeko je čula i ova slovenska obitelj. Mali Krisaor čudno je zakašljao, za njegovu majku nije bilo dvojbe.

Volim više prirodne stvari, čime ga liječim. Čula sam za magareće mlijeko, za sada mu se sviđa. Tu u Hrvatskoj svi pričaju o magarećem mlijeku, u Sloveniji nitko ne zna da to postoji. - kaže Anina Derković.

Po sastavu je najsličnije majčinu mlijeku, pa ni Nikolina nije dugo razmišljala kako pomoći svojoj tek rođenoj djevojčici.

S 5 mjeseci je imala probleme kao da će imati bronhitis. Čula sam od svih da je super i meni je odlično pomoglo.- priča Nikolina Ivković.

Kada boli, svaka je pomoć dobrodošla. Preporučuje se piti deset dana po jedan decilitar. Službena medicina nije imala komentara, no nutricionisti misle drukčije...

Znanstvenih dokaza nema, ali ima iskustava, što je bolje nego sami dokazi. Ono što je jako bitno da u sebi ima protein lizocin za koji se zna da ima antibakterijsko djelovanje. - govori nutricionistica Matilda Sindičić.

Odužio se Damir svojim proizvođačima "prirodne medicine". Golema skulptura magarcu u čast, krasi njegovu farmu znakovita naziva „Dar-mar". 25 godina već druguje s magarcima, no više je nego jasno, neće ovo biti njihova jedina velika obljetnica, za koju uvijek može nazdraviti čašom magarećeg mlijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.