Hrvatski radio

Radio Zadar

Makedonsko izaslanstvo u Zadru

11.09.2013.

08:29

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izaslanstvo makedonske regije Pelagonija posjetilo našu županiju s ciljem jačanja malog poduzetništva te povezivanje s gospodarstvenicima iz regije.

U Domu Županije župan Stipe Zrilić sa suradnicima i u  nazočnosti predstavnice makedonske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji Mirjane Majić, primio je izaslanstvo makedonske regije Pelagonija koje na području naše županije boravi u sklopu studijskog putovanja koje je organizirao USAID. USAID u Makedoniji provodi projekt Macedonia Small Business Expansion koji za cilj ima jačanje malog poduzetništva te povezivanje s gospodarstvenicima iz regije.

 

Makedonskom izaslanstvu, u čijem su sastavu bili gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz regije Pelagonija te predstavnici tamošnjeg Centra za razvoj te USAID-a, župan je predstavio Zadarsku županiju, njen zemljopisni položaj, kulturno-povijesnu baštinu te gospodarstvo; s naglaskom na turizam i njegovo povezivanje s poljoprivredom; ali i ukazao na značaj kvalitetnog strateškog planiranja razvoja posebno u izradi strateških planskih dokumenata poput Županijske razvojne strategije te sektorskih planskih dokumenata, a koji su izrađeni u skladu s dokumentima EU.

Župan je gostima prenio iskustva Zadarske županije u pretpristupnom razdoblju, a osobito važnost prilagodbe novim uvjetima i novoj metodologiji rada. Govorio je i o svim problemima s kojima se i Županija, ali i ostali subjekti kako u javnom, tako i u privatnom sektoru suočavaju, poput nedostatke financijskih sredstava za predfinanciranje projekata koji se prijavljuju na natječaje za sredstva EU, neriješene imovinsko-pravne odnose, usitnjenost posjeda i dr.

Gđa Majić zahvalila je županu što ima prigodu biti na  susretima izaslanstava iz Makedonije istaknuvši dobru suradnju sa Zadarskom županijom te upoznavši goste s položajem makedonske nacionalne manjine na ovom području i njihovim aktivnostima u kulturno-umjetničkom društvu Biljana.

S regijom Pelagonija i problemima s kojima se u radu susreću domaćine je upoznala direktorica Centra za razvoj Emilia Gjeorska te ja zahvalila na prilici da čuju naša iskustva u aktivnostima koje su pred njima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.