Hrvatski radio

Radio Zadar

Mala je mogućnost da su mladići iz Vinkovaca zaraženi koronavirusom

04.02.2020.

08:30

Autor: HR

Mala je mogućnost da su mladići iz Vinkovaca zaraženi koronavirusom

Mala je mogućnost da su mladići iz Vinkovaca zaraženi koronavirusom

Foto: - / -

Tijekom dana trebali bismo doznati rezultate testiranja dvojice mladića iz Vinkovaca koji su zbog sumnje na zarazu koronavirusom hospitalizirani u vinkovačkoj bolnici. Potvrdio je to u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" ministar zdravstva Vili Beroš.

Jutros sam se čuo sa ravnateljicom infektivne klinike prema epidemiološkim podacima mala je mogućnost da su bolesnici inficirani ovim virusom, međutim jučer su uzeti svi materijali koji su poslani u zaraznu bolnicu za analizu. Analiza je krenula već tijekom jutra i očekuje se do kraja dana da dobijem rezultate. Najnovije informacije govore da imamo ukupno u svijetu 20 606  zaraženih, od toga 190 van Kine. Umrlih do sada je 427, a na području Europske unije imamo 27 slučajeva. Jedino je u Njemačkoj došlo do detekcije jednog novog slučaja, tako da situacija u području Europe relativno mirna. - izjavio je ministar Beroš 

Zabrinuti trebamo biti, ali ne smijemo paničariti rekao je pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike Fran Mihaljević Marko Kutleša 

Panika će samo napraviti još veće štete više nego koristi. Ono što jest  činjenica da je taj virus potpuno nov, da mi ne možemo predviđati što će se dešavati i oni detektirani slučajevi koji su u Kini su možda samo zapravo vrh nekakve sante leda dakle možda ih ima puno više koji su blaže bolesni tako da o smrtnosti govoriti ovom trenutku je dosta nezahvalno.

O koronavirusu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.