Hrvatski radio

Radio Zadar

Maletić: EU projekti stoje zbog Vlade

30.10.2013.

12:18

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ulaska Hrvatske u EU, na raspolaganju nam je 450 milijuna eura, no još nismo povukli niti jedan euro jer se čeka Vlada koja još nije raspisala pozivne natječaje - ovu kritiku uputila je HDZ- ova zastupnica u Europskom parlamentu, Ivana Maletić. Ona danas na zadarskom Sveučilištu drži predavanje o mogućnosti korištenja EU fondova u Zadarskoj županiji.

     "Vlada se čitavo vrijeme ponaša mi vama donosimo novce iz EU, a vi ih ne koristite," no situacija je obrnuta poručuje Ivana Maletić:

     "Lokalne jedinice su te koje imaju projekte, evo Zadarska županija je fenomenalan primjer, imaju 11,5 milijardi kuna vrijedne projekte, od toga je 20 posto već pripremljeno, znači 1 i pol milijarda kuna potpuno pripremljenih projekta kada se natječaj raspiše, oni ih odmah mogu poslati za financiranje iz EU fondova, ali Vlada je ta koja nije raspisala niti jedan natječaj, niti otvorila europske novce za lokalne jedinice." - kazala je Maletić.

Na predavanju koje je okupilo većinom predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, najviše se govorilo o načinu pisanja projekta. Maletić napominje kako mnogi još nisu svjesni kako EU projekte ne financira u punom iznosu, već u većini slučajeva u omjeru 50 : 50. Također neki zaboravljaju kako postoje revizori EU-a koji sve odobrene projekte provjeravaju:

"U jednoj općini tako je izgrađena multifunkcionalana dvorana, no koristila se samo jedanput, tražen je novac natrag, jer projekt mora biti održiv. Isto tako u jednoj općini je potrošen novac, a od projekta ništa, načelnik je bio sav u čudu kada su mu došli u provjeru." - kazala je Maletić.  

Na kraju pak znakovito podsjeća i kako ulaskom u EU, Hrvatska ima obvezu plaćati članarinu koja za prvih šest mjeseci iznosi 220 milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.