Hrvatski radio

Radio Zadar

Mali poduzetnici traže korjenite promjene

20.08.2020.

12:52

Autor: rzd

Mali poduzetnici traže korjenite promjene

Mali poduzetnici traže korjenite promjene

Foto: - / -

Udruga Glas poduzetnika iz Zadra vidi korona krizu kao priliku za rješavanje kroničnih bolesti u domaćem gospodarstvu kao i prilikom za poticajima onima koji to zaslužuju. Izlaze sa zahtjevima prema Vladi od poreznih rasterećenja do kategorizacije radnika.

 


Cilj je ističe Hrvoje Bujas ispred poduzetničke struje da što manje uposlenih završi na Zavodu za zapošljavanje. U tu svrhu traži da se ne oporezuje porez na dobit koji ide u financiranje tvrtke ili zapošljavanje novih ljudi. Naprosto, onaj tko je nešto zaradio ne smije biti kažnjen nametom već mu treba biti dopušteno da se razvija. Drugi zahtjev tiče se leasinga iz sektora transporta odnosno povremenog prijevoza putnika koji je usputno prilično stradao u prvom valu epidemije

" Govorim o 20 000 ljudi koji su na plaći a praktički svi na koljenima.Naime,moratorij na kredite je riješen ali moratorij za leasing nije riješen, Tu su stradali prijevoznici tipa, kombiji i autobuseri koji ne mogu plaćati leasing zbog gubitaka..Kako su njima nekretnine vezane uz te leasinge mi tražimo da i oni dobiju moratorij od godinu dana s minimalnim iznosom kamate."


Nadalje želja je ukidanje poreza za potrošnju ugostitelja od 3 % koji uz PDV iznosi čak 28 %:

"To je iznimno nepravedno i iznosi najveći PDV u državi. Općenito nam je želja smanjenje poreza posebno u uslužnim djelatnostima koje su najviše pogođene a ne znaju što će biti u narednih godinu dana".

Popis želja Bujas je proširio i na sređivanja stanja u pravosuđu te uvođenjem digitalizacije u pravosuđe da se ne bi događalo kao sada da se ročišta unedogled odgađaju zbog izvanrednog stanja. Još je jedna želja na posebnom mjestu:

"Sve što se tiče sredstava iz EU treba biti jasno vidljivo a javna uprava mora proći kroz digitalizaciju". Ovo je jedinstvena prilika odvojiti žito od kukolja i napraviti jasnu razliku između onih koji rade i onih koji ne rade ali shodno tome ih i smjestiti gdje treba, odnosno ove druge nagraditi"


Gospodarska pitranja u Županiji rješava Lovro Jurišić te podvlači kako postoje 4 mjesre a od njih dvije su aktualne. Jednokratne potpore od 10 000 kuna onima koji su bili zatvoreni odlukama Stožera a već u toj mjeri koja je aktivna vlada veće zanimanje. Dodaje kako je Županija ponudila povećanje kreditnog potencijala za investicijske kredite gdje Županija financira 2 posto.

" Tu smo prvi dio kreditnog potencijala od 30 milijuna ispucali a sada smo sredili još 20 milijuna kreditnog potencijala."
dodaje zadarski kvizoman na mjestu pročelnika za gospodarstvo te izdvaja i mjeru od dva posto na obrtna sredstva do 250 000 kuna kao i još neke koje tek slijede.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.