Hrvatski radio

Radio Zadar

Mali Ukrajinci djeca ukrajinskih branitelja u Zadru

17.08.2022.

12:19

Autor: Dino Kajić

Ukrajinska djea u Zadru

Ukrajinska djea u Zadru

Foto: Dino Kajić / Radio Zadar

Desetak će dana djeca ukrajinskih braniteljica i branitelja koji su u Zadar stigli iz izbjegličkog centra u Lavovu na trenutak zaboraviti na strahote koje je u njihove živote unio rat koji uništava njihovu domovinu i ukrajinske ljude. Djeca su većinom iz Hersonske oblasti gdje  Ukrajinska vojska vodi žestoke bitke s ruskim agresorima. Odvojeni od svojih najbližih, spas su potražili u sigurnijem dijelu domovine. No i tamo iako su stotina kilometara daleko od prve linije bojišta, i u izbjeglištvu u Lavovu su bili izloženi ubojitim razarajućim projektilima krstarećih raketa koje po cijeloj Ukrajini siju smrt.


U Zadru ova djeca, a ima ih od 6 do 18 godina moći će uživati u moru i suncu. Da zaborave na strahote rata i koliko god mogu i na bol koju nose u sebi, poručila im je Nina Kirilić, supruga veleposlanika Ukrajine Vasilija Kirilića.  Na vrlo emotivan način ona je izrazila duboku zahvalnost i Zadarskoj županiji na pomoći i tome što su pružili ovo kratko utočište djeci koja su vidjela i prošla ono najgore u životu.


Iza dječjih osmjeha i opuštenosti na suncu i moru kriju se teške sudbine. Neki među njim su izgubili roditelje, svi su ostali bez doma, bez bezbrižnog djetinjstva. Zadarski župan Božidar Longin poručio im je da dobro zna kako im je, ali i da im je Hrvatska prijatelj jednako kao što je Ukrajina bila Hrvatskoj u našem ratu.


Na današnjem susretu u Zadarskoj županiji, voditelj predstavništva Europske komisije Ognian Zlateva obrazložio je odgovornost i strateške interese Europske Unije za pomoć Ukrajini, te se dotaknuo mogućnosti da Ukrajina postane država članica.   


Ovom prigodom Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra nova i Europe direct Zadar, su u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i ukrajinskim veleposlanstvom izradili prigodni Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu koja borave u Zadru.

Galerija
Ukrajinska djeca u Zadru , Foto: Dino Kajić /Radio Zadar
Ukrajinska djeca u Zadru , Foto: Dino Kajić /Radio ZadarUkrajinska djeca u Zadru , Foto: Dino Kajić /Radio ZadarUkrajinska djeca u Zadru , Foto: Dino Kajić /Radio ZadarUkrajinska djeca u Zadru, Foto:  Dino Kajić /Radio ZadarUkrajinska djeca u Zadru , Foto: Dino Kajić /Radio ZadarUkrajinska djeca u Zadru, Foto:  Dino Kajić /Radio ZadarUkrajinska djeca u Zadru , Foto: Dino Kajić /Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.