Hrvatski radio

Radio Zadar

Mališani učili kako se prstenuju ptice

04.10.2017.

18:28

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero u utorak 3. listopada, Vransko jezero je posjetilo šezdesetak učenika iz dvije osnovne škole koji su sudjelovali na Maloj školi prstenovanja .

Više od 30 učenika četvrtog razreda došlo je iz Zadra, iz Osnovne škole Bartol Kašić - područna škola Bokanjac, dok je tridesetak učenika šestih razreda došlo iz Osnovne škole Sveti Filip i Jakov. Učenici su obišli drvenu poučnu stazu na Crkvinama, promatračnicu kod glavnog kanala u Ornitološkom rezervatu gdje su pomoću durbina promatrali ptice te Ornitološku postaju gdje su sudjelovali na prstenovačkom kampu.

Dvojica prstenovača koji su trenutno na postaji radoznalim učenicima su pokazali mreže u koje se love ptice te čitav postupak prstenovanja: ptice se hvataju posebnim finim mrežama koje ne ozljeđuju ptice, određuje se vrsta, mjeri im se duljina krila, duljina repa, masa te im se na nogu stavlja lagani aluminijski prsten s jedinstvenom kombinacijom brojki i slova te oznakom naše zemlje. Ptice se nakon prstenovanja puštaju neozlijeđene na slobodu. Podaci o ulovljenim prstenovanim pticama mogu nam otkriti mnoge ptičje tajne: kuda i kojim smjerom putuju na zimovanje, a kuda na gniježđenje, koliko vremena im treba da stignu do cilja i koliko tjelesne mase putem izgube, pa čak i koliko dugo žive! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.