Hrvatski radio

Radio Zadar

Manjak liječnika za dodatne timove Hitne pomoći

18.06.2018.

12:35

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Zavod za Hitnu medicinu Zadarske županije još traži liječnike za dodatne timove Hitne pomoći za turističku sezonu za Pag i Starigrad i gotovo je sigurno da će taj dio turističkih timova pokrivati preraspodjelom i na druge načine.

Još jedna potvrda da je manjak liječnika primaran problem hrvatskog zdravstva nažalost stiže i sa zadarskoga područja. Zavod za Hitnu medicinu Zadarske županije još traži liječnike za dodatne timove Hitne pomoći za turističku sezonu za Pag i Starigrad i gotovo je sigurno da će taj dio turističkih timova pokrivati preraspodjelom i na druge načine. Pa ipak dr. Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda poručuje kako su unatoč svemu za sezonu spremni:

       Trenutačno smo pokriti punktove Zadar, Biograd, Vir djelomično i ugovaramo sada i Nin, jedino ostaju nepokriveni Pag i Starigrad za koje najvjerojatnije nećemo moći ni naći ali se snalazimo s vlastitim snagama – preraspodjelom naših djelatnika, a nešto nam pomažu i Zavodi za hitnu medicinu iz unutrašnjosti tako da će nam oni najvjerojatnije poslati liječnike preko ljeta, tako da se nadam da ćemo ipak imati pokrivenu sezonu ali eto manjak liječnika je evidentan ove godine.

Razlozi su brojni i slojeviti, a jedan je i taj što je manje liječnika završilo fakultet ove godine – kazao je uz ostalo dr. Orlović:

       Sljedeće godine može biti sasvim druga priča tako da je teško to procijeniti o čemu se baš ove godine radi. Pa i uvijete treba ponuditi. Evo, mi pokušavamo tu zgradu u Ninu završiti s tri stana za liječnike tako da je sasvim drugačije kad vam netko dođe da ne mora plaćati najam već ima smještaj osiguran. Normalno da će Domovi zdravlja ili Zavoda za hitnu koji imaju riješen smještaj prije privući nekoga nego mi.

Što se tiče broja hitnih intervencija u sezoni Zadarski i Šibenski Zavodi lani su imali značajno povećanje broja korisnika, čak 150 posto u odnosu na primjerice travanj kada je standardan broj pacijenata - navodi dr. Orlović. Zamolio je domaće da ne opterećuju Hitnu s nepotrebnim pregledima već da ih obave kod ugovornog liječnika obiteljske medicine.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.