Hrvatski radio

Radio Zadar

Manje administracije za vlasnike plovila i brodare

18.10.2018.

11:18

Autor: Toni Pajkin

foto: T. Pajkin

foto: T. Pajkin

Foto: - / -

"Hrvatska ima 17067 vezova na moru, 13433 na kopnu a više od 13400 na stalnom vezu. Ove je godine manje stranih brodova na našem moru ali raste broj upisanih plovila i broj gostiju na plovilima" - poručila je državna tajnica na more u Biogradu.

Treba li biti zabrinut zbog nešto lošijih nautičkih rezultata pitanje je koje se čulo na danas otvorenom biogradskom sajmu brodova u sklopu kojeg su održani Dani nautike Hrvatske gospodarske komore. Cilj je zaustaviti pad broja dolazaka u charteru, a novim zakonskim rješenjima  rasteretiti poslovanje u nautičkom turizmu.

Hrvatska ima 17067 vezova na moru, 13433 na kopnu a više od 13400 na stalnom vezu. Ove je godine manje stranih brodova na našem moru ali raste broj upisanih plovila i broj gostiju na plovilima - poručila je to državna tajnica za more Maja Markovčić na Kostelac na Danima nautike. 
Novom zakonskom legislativom želi se smanjiti administracija pri upisu plovila i stvoriti bolji preduvjeti za poslovanje gospodarskih subjekata koje rade na moru. Formirat će se tako jedinstveni hrvatski upisnik s on- line pristupom čime će se sadašnjih 8 upisnika spojiti u jedan . To administrativno rasterećenje olakšat će registraciju vlasnicima plovila i brodarima. Nastojat će se također svi zahtjevi riješiti za 48 sati, najavila je Kostelac .

O paketu turističkih zakona govorio je državni tajnik u ministarstvu turizma Tonči Glavina najavljujući novi sustav raspodjele turističke pristojbe u nautici. Time će lokalne zajednice u kojima se odvijao nautički promet dobiti više a to će im omogućiti ulaganje i utjecaj na vlastiti razvoj, kazao je Glavina. Od novosti izdvojio je i uvođenje 3 dnevne vinjete za vikend nautičare u sklopu odluka kojima se želi rasteretiti dosadašnji način prikupljanja boravišne pristojbe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.