Hrvatski radio

Radio Zadar

Manje novooboljelih od raka vrata maternice

19.01.2019.

13:01

Autor: Filip Matijević

foto: Filip Matijević

foto: Filip Matijević

Foto: - / -

U Zadru se u posljednje dvije godine bilježi manje novooboljelih od raka vrata maternice. Lijepa je to vijest s današnjeg obilježavanje 12. Dana mimoza – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice na Narodnom trgu.

Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju, dr. Ljilja Balorda kaže kako svake godine u Zadarskoj županiji umre 21 žena od ginekoloških karcinoma, a želja je i dalje poticati mlade žene da redovito idu na preglede: 

Mi napominjemo da svakako je rak vrata maternice neinvazivan. Znači, početni ili karcinom in situ, kako ga mi u medicini nazivamo, je bolest mladih žena; 20 godina, 25, 30, 35... Dakle, 90 posto žena koje su oboljele od neinvazivnog karcinoma raka vrate maternice su mlađe od 50 godina.

Na preglede trebaju ići, naravno, i starije žene. Kod njih je učestaliji rak trupa maternice i rak jajnika koji se, ako se uoče na vrijeme, mogu uspješno liječiti, zaključila je dr. Balorda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.