Hrvatski radio

Radio Zadar

Manje subvencije za prijevoz učenika - bit će problema

11.03.2016.

16:40

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nepopularna mjera zabrinula je i roditelje i prosvjetne radnike - smanjivanje državne subvencije za prijevoz srednjoškolaca koji putuju javnim prijevozom za posljedicu bi moglo imati da neka djeca ostanu uskraćena za upis u željenu školu, zbol lošijeg imovinskog stanja.

Srednjoškolka Monika svakoga jutra putuje u zadarsku Medicinsku školu iz Starigrada.

- Nisam ništa čula… Sada imam besplatni pokaz, a što će biti dalje, ne znam?

U Poljoprivrednoj, prehramenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića preko 70 posto je učenika putnika. Ravnateljica Jelena Gulan komentira odluku:

- Dolaze iz okolnih sela, Ravnih Kotara, s Paga…. Bit će to veliki udar na budžet obitelj, pogotovo onih koji imaju nekoliko djece. Bojim se da bi neki mogli odustati od školovanja...

Ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića naglašava kako je bilo slučajeva u školi kada su sa svojim skromnim školskim sredstvina već pomagali učenike lošijeg imovinskog stanja.
- Nama je cilj, kaže, svakog učenika dovesti do kraja školovanja. No škole ne mogu preuzeti taj teret jer nemaju prihoda.

Da je ova mjera štednje nepopularna, smatra i Župan Stipe Zrilić : 

- Bit će problema jer to nisu mala sredstava bez kojih ostajemo. Nije mala razlika sa 75 posto smanjiti subvencije na 50 posto od ukupnoga troška za prijevoz učenika.

Župan Stipe Zrilić je obećao da će s jedinicama lokalne samouprave pokušati dogovoriti sredsta, kako bi najavljeno smanjenje subvencija što manje bilo na teret obitelji učenika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.