Hrvatski radio

Radio Zadar

Maraska poslovala s dobiti od gotovo 2 milijuna kuna

04.08.2015.

13:59

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna dobra vijest za zadarsko gospodarstvo. Tvrtka Maraska u prvoj polovici tekuće godine poslovala je s dobiti od gotovo 2 milijuna kuna. Ostvareni poslovni prihodi iznose 69 milijuna kuna, odnosno 0,7 milijuna više nego u istom razdoblju lani. Rast prihoda od prodaje ostvaren je i u zemlji i u inozemstvu, a rashodi su smanjeni sa 70,5 na 64 milijuna kuna.

U uvjetima kada su proizvodne djelatnosti na području cijele Hrvatske pa tako i  Zadarske županije uglavnom u nestajanju već dugi niz godina, lijepo je čuti kako ima i onih koji bilježe rast i napredak. Posebno veseli što je riječ o tradicionalnoj ovdašnjoj proizvodnji koja je glasovitim zadarskim Maraschinom na prijelazu 19. u 20. stoljeće pronosila slavu Zadra diljem svijeta. Danas kroz modernu proizvodnju nastoji tu slavu vratiti - kaže Natko Ivković, voditelj maraskinog Odjela marketinga, uz osvrt na poslovanje u prvih 6 mjeseci ove godine:

       Izvoz nam raste također za 1 posto međutim ta dobit prikazana u ovom razdoblju je izašla prvenstveno iz racionalnijeg poslovanja tvrtke.

Smanjenje rashoda ključni je element ostvarenoga uspjeha za prvih šest mjeseci, međutim, ističe Natko Ivković:

       Moramo znati da nama sezona počinje 1. lipnja tako da za drugu polovicu 2015. godine mi očekujemo puno, puno bolje poslovne rezultate u domeni prihoda dok će rashodi ostati na ovoj nižoj razini tako da očekujemo i veću dobit u drugoj polovici godine - kazao je Natko Ivković.

Inače, Maraska trenutačno zapošljava oko 140 djelatnika, a ta se brojka u sezoni poveća za još 30-ak ljudi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.