Hrvatski radio

Radio Zadar

Marasović: Na onkološkim bolesnicima se ne štedi

08.04.2021.

17:23

Autor: HRT Radio Zadar

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

Kandidat više oporbenih stranaka za zadarskoga župana Zlatko Marasović medijima je uputio priopćenje u kojemu se osvrnuo na problem s nabavkom lijekova u bolnicama. Ističe kako se dug veledrogerijama popeo na 6,5 milijardi kuna zahvaljujući središnjoj i lokalnoj vlasti.

Evo što je još napisao:

Nedavno je ravnatelj zadarske Opće bolnice gosp. Željko Čulina neuvjerljivim demantijempokušao demantirati gradske vijećnike SDP-a o financijskom stanju bolnice, a već danas smo svjedoci izjava zamjenika zadarske Opće bolnice gosp.Edija Karuca kako bi naša bolnica već sljedeći tjedan mogla ostati bez glavnih lijekova koji su neophodni u radu bolnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš  prošli tjedan je u maniri Ministra financija javnosti pojašnjavao kako će se neophodni lijekovi, unatoč blokadama veledrogerija, moći nabaviti putem financijskog instrumenta „cesije“, ne otkrivajući tko će u tom postupku biti cedent, tko cesus, a tko cesionar.

HDZ, koji je još uvijek na vlasti u našoj županiji, dobar dio svoje kampanje bazirao je na kupnji potrebnog linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu, da bi se kasnije građane pozvalo da sredstva prikupljaju pozivom na broj telefona preko kojeg se skupljaju sredstva za taj isti linearni akcelerator. Sličnu situaciju smo imali i prošle godine u mjesecu ožujku kada je eskalirala situacija oko globalne pandemije uzrokovane virusom COVID 19, na sva zvona su se prikupljale donacije za kupnju respiratora. Čovjek se zaista treba zapitati, živimo li mi zaista u uređenoj Državi i uređenoj Županiji ili su to ipak organizacije za prikupljanje donacija građana.

Snaga svake države očituje se kroz snagu državnih institucija u njoj, a ta snaga se najbolje može prepoznati u krizi poput ove.  Država svoje dugove prema veledrogerijama ne plaća godinama, Županija svoje loše poslovne poteze pravda globalnom pandemijom, ali su zato građani ti koji sve moraju uredno i na vrijeme platiti, bez obzira na krizu koja ih je pogodila.

Tako su baš ovih dana mnogim iznajmljivačima stigle uplatnice poreza na dohodak od iznajmljivanja soba u 100-postotnom iznosu, iako su granice gotovo zatvorene, iako turista gotovo i nema. Porez se mora platiti, žalba ne odgađa plaćanje.

Opća bolnica Zadar pod izravnom je nadležnosti Zadarske županije, a iz same županije ne stiže nikakvo priopćenje na koji način će županija pomoći u rješavanju ove krize. Najbolje bi bilo da poslušaju gosp. Ministra te da putem cesije na vrijeme bolesnicima osiguraju potrebne lijekove, jer ljudi su bolesni danas te danas trebaju svoj lijek. Sve preko toga je zanemarivanje zdravlja svojih građana, a za što bi se u uređenoj državi mogla povući i kaznena odgovornost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.