Hrvatski radio

Radio Zadar

Marcelić: Nakon izbora zadarski SDP ostat će pasivna oporba

11.06.2018.

12:52

Autor: Božidar Kolega

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Renata Sabljar Dračevac prošlog je vikenda po treći put izabrana za predsjednicu županijskog SDP-a. Njezin izbor znači da će zadarski SDP i dalje ostati pasivna oporba – komentirao je njezinu pobjedu sociolog i politički komentator Sven Marcelić.

Izbori u zadarskom SDP-u mogu se donekle usporediti i s onim zagrebačkim  jer je u oba slučaja stranačka struktura odigrala veliku ulogu.

I to je nešto što je problem SDP-a generalno, dakle da se ta struktura postavlja kao nositelj političkog procesa , a da se ne okreće prema vani odnosno da se ne biraju oni kandidati koji reagiraju na probleme hrvatskog društva, umjesto na probleme same stranke.

Problem je, dodaje Marcelić i što SDP nikad nije imao bolje prilike da se na neki način etablira kao glavna oporbena stranka, da počne pričati o problemima društva, da počne uspostavljati nove politike, a to znači i nove ljude. Dapače, čini mi se da se kroz ove izbore SDP samo zakopao još dublje u postojeću situaciju i mislim da je njegova perspektiva  zapravo i dugoročno dosta loša. Više manje mislim da je to jedna situacija u kojoj se izbjeglo da se dogode određene promjene i mislim da će zapravo sa zadarskim SDP-om sve ostati više manje isto, dakle relativno neuspješno, odnosno relativno neprepoznatljivo u odnosu na samu izbornu scenu, na oporbenu scenu, znamo da je SDP bio prilično pasivna oporba. Čini mi se da to sve skupa je nešto što će se i dalje događati. 

Marcelić pretpostavlja i kako će se trzavice između gradske organizacije SDP-a i županijske nastaviti:

Jedna strana je sklonija promjenama što i je ono što SDP-u treba, ali ova druga strana koja tome nije sklona koja ima podršku predsjednika jest ona koja je dobila izbore, dakle svi preduvjeti za sukobe su tu.  

Ovaj prijeloman trenutak u kojem je SDP mogao zauzeti novi smjer sigurno će razočarati njegove članove i simpatizere. Stoga Marcelić predviđa daljnje jačanje drugih oporbenih stranaka poput Akcije mladih:

Ono što je jasno je da je Akcija mladih upravo svojom većom aktivnošću u gradskoj skupštini uspjela povećati svoju vidljivost  dok je na neki način SDP to upravo uspio smanjiti, i upravo je oporbena aktivnost ono što SDP-u najviše nedostaje, tako da je to prilično moguć scenarij da će se na neki način  početi i dalje izjednačavati.

 

To je uostalom i proces koji gledamo i na državnoj razini gdje SDP sve više gubi poziciju glavne oporbene stranke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.