Hrvatski radio

Radio Zadar

Mardešić udvostručuje proizvodnju

05.12.2017.

15:34

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oslonit ćemo se na znanja i iskustvo Mardešićevih radnika te uz našu tehnologiju i distributivni lanac i kvalitetnu jadransku sitnu plavu ribu koju će nam osigurati Arbakomerc učiniti ovu otočnu tvrtku priznatim izvoznikom.

Tako su u Salima danas kazali predstavnici francuske tvrtke Chancerelle koji su uz predstavnike Ministrastva poljoprivrede nazočili predstavljanju Mardešićeve nove proizvodne linije. 

Ivo Raljević u Mardešiću radi već 30 godina. Na francusko-hrvatsku suradnju na preradi ribe u rodnim Salima gleda pozitivno: Mogu vam samo reći jedno da će ova tvornica nastaviti jedan svoj lijepi rad. Što se tiče ulaganja sa strane Francuza i sa strane Arbakomerca ovo je nešto sasvim drugo, ovo već znači velike mogućnosti , otvorena vrata za daljnji napredak tvornice, mjesta i otoka - nada se Ivo čiji otac i djed su radili u tvornici. 

Chancerelle je francuska tvrtka koja je od 1853. godine u ribopreradi, danas jedan od najvećih europskih riboprerađivača, ušla je u vlasničku strukturu Mardešića prije nekoliko mjeseci i u međuvremenu uložila 4 milijuna eura u temeljitu rekonstrukciju pogona za soljenje inćuna i proizvodnju ribljih konzervi. Generalni direktor Jean Francois Hug danas je u Salima kazao: Želimo udvostručenje proizvodnje u Mardešiću na 12 milijuna konzervi godišnje. Želimo održivo ribarstvo uz tradicionalne metode proizvodnje. Povećali smo plaće radnicima, tražimo i novih 20 uposlenika, osigurali smo im smještaj - kazao je Hug. 

Suvlasnik, zadarska tvrtka Arbakomerc bit će zadužena za nabavku sirovine, a kako je naveo direktor, Pavle Paunović, nastojat će ne samo zadržati postojećih 70-ak djelatnika nego osigurati i nova radna mjesta. Tvrtka tako traži 20 novih djelatnika.
Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć EU fondova odobrilo je Mardešiću 21 milijun kuna za daljnju obnovu proizvodne linije i trženje proizvoda. Državna tajnica Marija Vučković o ovoj francusko-hrvatskoj suradnji: Ovdje se radi o suradnji koja traje već niz godina pa će se, vjerujemo i nastaviti. Uz to, riječ je o proizvodnji na otoku, sektoru koji je vrlo važan za hrvatsko gospodarstvo i koji ima dobru ivoznu perspektivu. Zato mi to podržavamo putem Operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo, i to putem dvije mjere , one za stavljanje na tržište i preradu proizvoda akvakulture. 

U posebnoj ulozi jer je rođeni Saljanin danas je u Mardešiću bio i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, ustvrdivši uz ostalo kako je ovaj projekt značajan zbog zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta na otoku. Zadarski župan Božidar Longin uz ostalo je najavio ulaganja na Dugi otok, primjerice u obnovu poljskih puteva koji će, rekao je na svečanosti u novom pogonu, za par mjeseci biti u stanju kao što su bili prije poplave 11.rujna.  

Koliki značaj Mardešić ima za opstanak Dugog otoka naglasio je načelnik općine Zoran Morović rekavši kako je Mardešić sa tradicijom dužom od 112 godina oduvijek bio značajan za otok što je vodljivo jer se najmanji odljev stanovništva bilježi u 4 južna naselja koja gravitiraju tvornici - Sali, Zaglav, Žman i Luka .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.