Hrvatski radio

Radio Zadar

13:03 / 26.03.2019.

Autor: Anita Perica

Marikomerc okupio ugostitelje prije ljetne sezone

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Za Marikomerc ove je godine sve u znaku broja 30 – planirano ulaganje u novi pogon teško je 30 milijuna kuna, time bi se otvorilo najmanje 30 novih radnih mjesta i obilježilo 30 godina uspješnoga rada koliko će ovaj riboprerađivač zaokružiti početkom sljedeće godine.

Svojevrsnom feštom od mora i morske spize, jedan od vodećih riboprerađivača sa zadarskoga područja, tvrtka Marikomerc, okuplja ugostitelje prije ljetne sezone i predstavlja novosti u svojemu poslovanju. Tako su danas u zadarskom Arsenalu vrsni kuhari pripremali morske delicije za kojima potražnja iz godine u godinu raste. Budući da je prerasla i mogućnosti Marikomerca ovaj riboprerađivač gradit će novi pogon u Poličniku. 

Za Marikomerc ove je godine sve u znaku broja 30 – planirano ulaganje u novi pogon teško je 30 milijuna kuna, time bi se otvorilo najmanje 30 novih radnih mjesta i obilježilo 30 godina uspješnoga rada koliko će ovaj riboprerađivač zaokružiti početkom sljedeće godine. Novi suvremeni pogon gradio bi se također u Poličniku, u poslovnj zoni Grabi, odmah uz postojeći. Izvršni direktor Ivan Dell'Orco:

       U fazi smo odabira izvođača radova, projekt je vrlo kompleksan i zato se sve to malo odužilo, to je tehnološki vrlo zahtjevna i napredna tvornica i distributivni centar, kažem u samoj smo fazi finalizacije pregovora s izvođačima, očekujemo negdje kroz dva mjeseca početak gradnje i nekih 12 do 14 mjeseci je period potreban za izgradnju pogona i puštanja u rad. 

S novom investicijom imali bi oko 6 tisuća proizvodno-distribucijskoga pogona:

       Iako se povećanje kapaciteta udvostručuje, proizvodni kapaciteti bi se trebali upeterostručiti!

Radi se o uvođenju vrhunske tehnologije koja će omogućiti visoki stupanj automatizacije u preradi ribe: 

       U pregovorima smo s nekim firmama po pitanju uvođenja robotike u sam proces prerade ribe, naime samo to bi trebalo omogućiti još veću efikasnost, bolju konkurentnost na tržištu a i na kraju krajeva daljnje povećanje radnih mjesta pogotovo u segmentima više struke - zaključuje Dell'Orco.

Prerađena hobotnica, lignja, usoljeni inćuni, filetirana tuna – samo su dio morskih proizvoda "Marikomerca" koji izvozi u 11 zemalja svijeta, sve do Novog Zelanda. Ipak kako ističu glavni im je fokus tržište europske unije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.