Hrvatski radio

Radio Zadar

Marikultura i riboprerada dobili, a tko je izgubio?

02.07.2018.

11:15

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Dino Stanin / Pixsell

foto: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

Od ulaska Hrvatske u EU robni izvoz Zadarske županije u zemlje EU-a porastao je 43 posto. U gospodarskim djelatnostima imamo 3600 zaposlenika više nego 2013.godine kad smo ušli u Uniju - podaci su županijske Gospodarske komore. Ipak, zabilježeni su i neki negativni učinci ulaska.

Od direktora komore Denisa Ikića doznajemo koje je gospodarsko područje u proteklih 5 godina imalo najviše koristi od ulaska:  Najviše je dobila marikultura. Tu su bile ogromne procedure i kvote, brojne dozvole, kontrole su se sad pojednostavile i omogućilo im se da budu konkurentniji i da brže posluju, so bzirom da su to bile štićene robe. Isto tako mi smo u zadnjih nekoliko godina otvorili u Zadru i okolici u poslovnim zonama 10-ak riboprerađivačkih kapaciteta, oni su izvozno orjentirani prema zemljama zapadne Europe i oni su na najbolji mogući način iskoristili sredstva Europske Unije za podizanje konkurentnosti, tako da je to područje najviše dobilo ulaskom u EU, kazao nam je Ikić. 

Ulazak u EU pospješio je trgovinske odnose Zadarske županije sa zemljama EU-a, od 2013. – 2017. robni izvoz gospodarstva Zadarske županije u EU porastao je 43 posto, ali i uvoz 56 posto . Ukupno imamo 3600 zaposlenika u gospodarstvu više nego 2013. kad smo ušli. Ukupna zaposlenost u gospodarstvu porasla je  18 posto, ukupni prihodi rasli su 12 i pol posto, podaci su Gospodarske komore. Turistički promet doživio je bum, s visokim stopama rasta preko 50 posto, tako da gledajući kroz te ekonomske parametre tu je na neizravan ili izravan način ulazak imao pozitive efekte - tvrdi Ikić. 

Pitamo jesu li i gdje zabilježeni i negativni učinci ulaska u EU : Ima ih, prvenstveno se manifestiraju kroz ovu godinu, a to je nedostatak radne snage, jer otvaranje granica i mogućnost legalnog poslovanja u većini zemalja EU se manifestairao kroz odlazak radne snage a posljedično i pojačavanje demografskih deficita, što je dugoročno loše. Također otvorilio se tržište i za tvrtke drugih zemalja EU-a, pa se možda i oni bolje snalaze nego naše tvrtke. Moramo kazati da je na razini države svega 15 posto hrvatskih tvrtki koje su orjenitirane prema izvozu dok je na razini Zadarske županije takvih svega 7 posto, tako da možemo kazati da je i to jedna od većih negativnosti - istaknuo je u razgovoru za Radio Zadar Denis Ikić.  

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.