Hrvatski radio

Radio Zadar

14:51 / 22.07.2017.

Autor: HRT Centar Zadar/Hina

Marin se s broncom vraća iz Brazila

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mladi hrvatski matematičari osvojili su dvije srebrne, tri brončane medalje i jednu pohvalu na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu. Među njima je i zadranin Marin Varivoda.

Na olimpijadi sudjeluje ukupno 615 učenika iz 111 država, a šesteročlanu hrvatsku ekipu čine Adrian Beker iz XV. gimnazije, Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonski Brod te Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića.

Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na olimpijadi prvi put, stoji u priopćenju njihovih voditelja Ivana Krijana i Mea Bombardellija. Put na olimpijadu kao i pripreme organizira Hrvatsko matematičko društvo, a financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.