Hrvatski radio

Radio Zadar

Marion i Manfred već 20 godina pomažu zadarski kraj

01.03.2016.

12:06

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bračni par Nurnberger, Marion i Manfred, iz njemačkoga grada Hofa u Bavarsko već punih 20 godina raznim humanitarnim akcijama pomažu na zadarskom području. Simboličnom večerom i druženjem u Raštanima na okrugloj obljetnici njihova pomaganja zahvalili su im lovci iz toga mjesta.

Lovački dom u Raštanima protekloga je vikenda bio tijesan za sve one koji su poželjeli zahvaliti humanitarcima na njihovoj pomoći raznim ustanovama i udrugama iz naše županije. A njih dvoje pomažu već punih dvadeset godina. Gospođa Marion podsjeća kako je počela njihova hrvatska priča.

Sve je to počelo sasvim slučajno. No, još prije Hrvatske, moj je suprug pomagao bolesnoj djeci iz černobilske katastrofe u Ukrajini. U našoj je kući ostalo dosta stvari iz toga vremena, pa smo pitali, može li to možda nekome ovdje koristiti. I tako je krenulo – od malih stvari do vozila i slično. Kada me pitate zašto smo odlučili pomagati baš vašem kraju, odgovor je jednostavan. Naš poznanik iz Dikla, koji u Njemačkoj ima restoran pozvao nas je nakon rata na ljetovanje u Hrvatsku. I odlučili smo se na taj put. Otada svake godine dolazimo, uglavnom 3-4 puta godišnje, ističe gospođa Nurnberger. 

I nikada u Hrvatsku ne dolaze praznih ruku. Prvo mjesto u zadarskome kraju koje su pomogli bila je Podgradina. Tamo su dali svoj doprinos u obnovi školske zgrade.

Od 1996. Godine, otkada dolazimo, uvijek se stvori neki novi povod za pomoći. Riješimo jednu stvar, ali se odmah pojave dvije, gdje nastojimo pomoći. Tu su vrtići, od onoga u Bibinjama, Sukošanu, Sv. Filipu i Jakovu, Škabrnji, Zadru. Zatim smo HVIDR-i donirali sanitetsko vozilo, pa vodoopskrbnu i drugu opremu za Terapijsku zajednicu Cenakolo u Jankolovici, pa Rehabilitacijski centar Sveti Filip i Jakov, lovačka društva, kao primjerice i ovo ovdje. Teško je sve nabrojati – Pomagali smo opremom i dresovima sportska društva, zatim specijalnim krevetima bolnice u Biogradu, Zadru i Ugljanu, prisjeća se Marionin suprug.

Manfred je bivši policajac i gradonačelnik. Za svoj humanitarni rad u Hrvatskoj, dobio je i posebno odlikovanje njemačkoga predsjednika Joachima Gaucka. On i supruga zahvalni su na potpori njemačkome Veleposlanstvu u Zagrebu, te hrvatskim vlastima. Marion kaže kako ih brojni prijatelji pitaju zašto toliko neumorno pomažu Hrvatskoj. 

Kažu nam, zašto to radite, kad i kod nas ima dosta siromašnih i djece kojima je potrebna pomoć. Moj im suprug odgovara kako smo počeli s Hrvatskom i kako želimo nastaviti tako i dalje. Jednostvano nam je drago pomagati vašoj zemlji, kaže bivša bankarska službenica.

Iako su Marion i Manfred načuli da im se u Hrvatskoj sprema mala svečanost, nisu računali da će biti toliko onih koji im žele zahvaliti na pomoći.  

Znali smo da se nešto sprema, ali ovako i na ovakav način, to nismo očekivali. Moraju nam se malo sleći emocije. Stvarno smo bez riječi. I moram reći kako su ta prijateljstva koja smostekli u Hrvatskoj stvarno nešto posebno. I još jednom želim istaknuti, zašto svoj humanitarni rad nastavljamo i dalje ovdje – zato što ovjde ljudi znaju biti zahvalni. Toga u Njemačkoj više nema. Predivno je kada ovdje vidite djecu koja se vesele malim stvarima, ističe Marion. 

Jedan od krivaca za druženje s njemačkim humanitarcima je Petar Strmota iz Zajednice lovaca Raštane. Ne samo da je s prijateljima organizirao večeru, nego su zajedno pisali predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović da odlikuje njemačke dobročinitelje. Jedna od najvrijednijih donacija otišla je Psihijatrijskoj bolnici Ugljan – više od 200 specijalnih kreveta – otkrio nam je ravnatelj te ustanove dr. Mladen Mavar. Marion i Manfredu posebno je zahvalna ravnateljica Centra za rehabilitaciju Sveti Filip i Jakov, Valentina Cindori, čijoj su ustanovi također pomogli vrijednim donacijama. Kako je pomoć stizala i u grad Biograd – tamošnji gradonačelnik Ivan Knez ima iznenađenje za bračni par Nurnberger - predožit će ih za godišnju nagradu grada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.