Hrvatski radio

Radio Zadar

Marokanac na zadarskom i splitskom području "muljao" s kreditima

14.04.2022.

09:43

Autor: tp

Brojač novca

Brojač novca

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Marokanac star 52 godine koji je poslovao na zadarskom području prevario je dvojicu vlasnika trgovačkih društava za više od 400 tisuća kuna nudeći im kreditiranje njihovih poslovnih projekata. No, nakon što su mu platiti troškove obrade kredita, kreditna sredstva im nikad nije uplatio. Na taj način je od 2019. do 201 godine prevario njemačkog državljanina vlasnika trgovačkog društva sa splitskog područja, te 41 godišnjeg vlasnika dvaju trgovačkih društava sa zadarskog područja. Protiv Marokanca je podnesena kaznena prijava za prijevaru.

Evo što je policija objavila o ovom slučaju:

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Službe kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim državljaninom Maroka zbog sumnje u kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu dvojice vlasnika trgovačkih društava, čime je sebi i protupravno prisvojio veću nepripadnu imovinsku korist.

Naime, 52-godišnjeg stranog državljanina se sumnjiči da je u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području, u vremenskom periodu od 2019. do 2021.godine, odgovornim osobama drugih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, lažnim prikazivanjem činjenica ponudio kreditiranje njihovih projekata uz korištenje stranog kapitala, te od njih zauzvrat zatražio uplate novca za obrade kredita, a nakon što su mu trgovačka društva izvršile uplate dogovorenih novčanih iznosa na račun, kredite nije realizirao.

Tako ga se sumnjiči da je tijekom 2019.godine poslao pismo namjere prema trgovačkom društvu sa sjedištem na splitskom području te vlasniku društva, 56-godišnjem njemačkom državljaninu, ponudio ishođenje kredita za njegovo trgovačko društvo, da bi potom poradi obrade i troška realizacije zatražio uplatu novca.

Nakon što mu je oštećeni njemački državljanin u više navrata, na njegov račun i na račun trgovačkog društva uplatio novčani iznos od preko 200.000,00 kuna, osumnjičeni ga je održavao u zabludi kako će se trgovačkom društvu u skorom roku uplatiti odobrena kreditna sredstva, a do koje realizacije nikada nije došlo, kao ni povrata uplaćenih novčanih sredstava.

Nadalje, sumnja se da je 2021.godine temeljem zahtjeva za kreditiranje projekata upućenih od strane dva trgovačka društva sa zadarskog područja, oba u vlasništvu 41-godišnjeg hrvatskog državljanina, u cilju odobravanja kredita od navedenih društava zatražio uplatu novčanih sredstava, koja su mu potom uplaćena u iznosu od 190.000,00 kuna, a do realizacije kredita nikada nije došlo, kao ni povrata uplaćenih novčanih sredstava.

Isto tako ga se sumnjiči da je kao fizička osoba od navedenog 41-godišnjaka zatražio više pozajmica, koje mu je potom oštećeni uplatio na račun, a osumnjičeni mu nije u dogovorenom roku izvršio povrat pozajmljenih novčanih sredstava te tako sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosi od preko 400.000,00 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog 52-godišnjeg državljanina Maroka se nadležnom općinskom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog kaznenih djela Prijevara u gospodarskom poslovanje te kaznenog djela Prijevare.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.